Két első díj a Budapesti Nemzetközi Fuvolaversenyen

Két első díj a Budapesti Nemzetközi Fuvolaversenyen

Két első díjat osztottak ki a Budapesti Nemzetközi Fuvolaversenyen vasárnap a Művészetek Palotájában: a kínai Csen Ting-vej és a lengyel-izraeli Elya Levin azonos pontszámmal zárt az élen.

    Második díj így nincs, a harmadik helyen az orosz Mihail Kvosztyikov végzett – mondta el az MTI-nek a verseny titkára, Liszkay Mária. A közönségdíjat Jessica Jiang ausztrál induló nyerte el.
    A 47. Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyen idén a fuvolisták adtak számot felkészültségükről, 109 jelentkezés érkezett előzetesen, közülük 58 fiatal vállalta a megmérettetést.
    Idén is jelentős volt az ázsiai jelenlét, 30 jelentkezés érkezett a kontinensről (Kínából, Japánból, Dél-Koreából), de közülük mindössze egy kínai fuvolista jutott a döntőbe. A nemek aránya 83-26 volt a nők javára. 
    A zsűri elnöke a Dániában élő Adorján András neves fuvolaművész volt. Petri Alanko, Drahos Béla, Barbara Gissler-Haase, Mikami Akiko, Pröhle Henrik és Jiri Valek vett még részt a zsűri munkájában. 
    A verseny összdíjazása 18 ezer euró, a két első helyezett 7-7 ezer eurót kap, a harmadik pedig 4 ezret. Több koncertfelkérés is jutalmazza a döntő szereplőit.