Plenáris hírlevél, 2013. szeptember 9-12., Strasbourg

Plenáris hírlevél, 2013. szeptember 9-12., Strasbourg

newsletter
Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon

Plenáris hírlevél, 2013. szeptember 9-12.,

Strasbourg Barroso utolsó helyzetjelentése a választások előtt

  • Tájékoztató kampány az európai választások előtt
  • Tisztább bioüzemanyagokat akar a Parlament
  • A Parlament az uniós bankfelügyeletről dönt
  • Szíria: a képviselők a politikai megoldást támogatják
  • A képviselők az egyiptomi patthelyzetről vitáznak
  • A jelzáloghitelesek által viselt kockázatot csökkentené az EP
  • Palagáz: környezeti hatástanulmány az új projektek előtt

Barroso utolsó helyzetjelentése a választások előtt

A Bizottság elnöke, José Manuel Barroso a jövő évi európai választások előtt utolsó ízben tartja meg az Unió helyzetéről szóló beszédét a Parlament plenáris ülésén. Terveiről szerdán 9 órai kezdettel beszél, felszólalását vita követi.

Vita: szeptember 11., szerda
Eljárás: az Európai Bizottság elnökének nyilatkozata
Twitter: #SOTEU

Tájékoztató kampány az európai választások előtt

A közeledő 2014-es európai választások előtt az Európai Parlament szeptember 10-én indítja el hivatalosan figyelemfelhívó és tájékoztató kampányát. A négy szakaszra bontott kampány a választások után az Európai Bizottság elnökének parlamenti megválasztásával zárul le.

A Parlament alelnöke, Anni Podimata (szocialista, Görögország) és Othmar Karas (néppárti, Ausztria) kedden 11:30-tól számol be a kampány részleteiről az újságíróknak.

A kampány négy részből áll: nyitány, tematikus szakasz, maga a választási kampány és az új Bizottság megválasztása és beiktatása.

Az Európai Parlament mára a nemzeti parlamentekkel egyenrangú jogalkotóként tevékenykedik, hiszen az Unió tagállamaiban érvényes legtöbb jogszabályt uniós szinten fogadják el. A szavazóknak ezért fontos megismerniük az itt születő döntéseket, és tudniuk, hogy ők maguk hogyan alakíthatják a folyamatot.

Sajtótájékoztató: szeptember 10., kedd, 11:30

Twitter: #EP2014, #EU2014

Tisztább bioüzemanyagokat akar a Parlament

A képviselők felső határt szabnának a hagyományos bioüzemanyagok termelésének, és felgyorsítanák a bioüzemanyagok újabb generációjára való átállást. A hétfőn tárgyalandó változtatások célja, hogy csökkenjen a bioüzemanyagok egyre elterjedtebb termesztése által okozott széndioxid-kibocsátás. A Parlament szerdán szavaz a javaslatról.

A környezetvédelmi bizottság javaslata szerint az első generációs, gabonafélékből és energianövényekből előállított energia aránya a közlekedésben 2020-ra már nem haladhatja meg az ott felhasznált energia 5,5 százalékát, emellett az energia legalább 2 százalékának második generációs, vagyis algákból vagy hulladékból nyert bioüzemanyagból kell származnia.

A Corinne Lepage (liberális, Franciaország) képviselő által jegyzett javaslat a bioüzemanyagok termelésére felhasznált termőterület növekedését is vizsgálja. Az egyre nagyobb területen termelt energianövények ugyanis fokozzák az üvegházhatást, így részben semlegesítik a bioüzemanyagok környezet szempontjából egyébként kedvező hatásait.

Az energiaügyi bizottság az első generációs bioüzemanyagok esetében a 6,5 százalékos plafont támogatja, és ellenzi az üvegházhatású gázkibocsátás intenzitásának szerepeltetését a jogszabályban.

Vita: szeptember 9., hétfő

Szavazás: szeptember 11., szerda

Eljárás: együttdöntés (rendes jogalkotási eljárás), első olvasat

Twitter: #Biofuels, #ILUC

A Parlament az uniós bankfelügyeletről dönt

A képviselők kedden döntenek arról, hogy zöld utat adjanak-e az uniós bankfelügyeleti rendszernek, amely az Európai Unió 150 legnagyobb bankját az Európai Központi Bank közvetlen felügyelete alá vonná.

A döntés az Európai Központi Bank és a képviselők között az EKB-ra mint bankfelügyeleti szervre vonatkozó szigorú átláthatósági és elszámoltathatósági szabályokról szóló tárgyalások kimenetelétől függ.

A bankunió egyik alapkövét jelentő új felügyeleti rendszer jelentős felügyeleti jogkört emel át a tagállamoktól az uniós szintre.

A képviselők és számos tagállami parlament ragaszkodott ahhoz, hogy a hatáskör átvitele után fennmaradjon az új felügyelet megfelelő demokratikus ellenőrzése. A jogalkotók a bankfelügyelet tagállamonként eltérő gyakorlatának egységesítését is el szeretnék érni.

Vita: szeptember 10., kedd

Szavazás: szeptember 10., kedd

Eljárás: együttdöntés és konzultáció

Twitter: #SSM

Szíria: a képviselők a politikai megoldást támogatják

A képviselők várhatóan tárgyalásos, politikai megoldás mellett foglalnak állást a Szíria kapcsán rendezett szerdai vitában annak ellenére, hogy a vegyi fegyverek bevetését követően katonai válasz várható. Az országból már több mint két millióan menekültek el. A szerdai vitán részt vesz az EU külpolitikai főképviselője, Catherine Ashton, a Parlament pedig csütörtökön szavaz az állásfoglalásról.

A külügyi bizottság augusztus 28-án tárgyalt Szíria kérdéséről.

Vita: szeptember 11., szerda

Szavazás: szeptember 12., csütörtök

Eljárás: a főképviselő nyilatkozata

Twitter: #Syria

A képviselők az egyiptomi patthelyzetről vitáznak

A plenáris ülésen az EU külpolitikai főképviselője, Catherine Ashton jelenlétében szerdán vitatják meg az Egyiptomi kérdést. Az országban patthelyzet alakult ki azt követően, hogy a katonaság lesújtott a korábban kormányzó Muzulmán Testvériségre, amelynek több vezetőjét, illetve Mohamed Murszi korábbi elnököt bíróság elé állították. Az Egyiptomról szóló állásfoglalásról csütörtökön szavaz a Parlament.

A Parlament külügyi bizottsága augusztus 28-án vitatta meg az egyiptomi helyzetet.

Vita: szeptember 11., szerda

Szavazás: szeptember 12., csütörtök

Eljárás: a főképviselő nyilatkozata

Twitter: #Egypt

A jelzáloghitelesek által viselt kockázatot csökkentené az EP

A lakást vásárlók az Unió egész területén alaposabb tájékoztatást kapnának a jelzáloghitelek kockázatairól és az azok jelentette kiadásról, védettebbé válnának az árfolyam-ingadozásból fakadó törlesztőrészlet-emelkedéssel szemben, és a hitel bedőlte esetén nagyobb védelemben részesülnének. Az új szabályokról szerdán szavaz a Parlament.

A jogszabály lakóingatlanra, irodát tartalmazó lakóingatlanra és építési telekre felvett jelzáloghitelekre vonatkozik.

Vita: szeptember 10., kedd

Szavazás: szeptember 11., szerda

Eljárás: együttdöntés (rendes jogalkotási eljárás), első olvasat

Twitter: #hipotecas

Palagáz: környezeti hatástanulmány az új projektek előtt

A palagáz-kitermelési projektek indítása előtt is legyen kötelező a környezeti hatástanulmány elvégzése: ezt javasolja a Parlament egyik bizottsága. A változtatásra az EU környezeti hatástanulmányokra vonatkozó irányelvének frissítése során kerül sor.

A környezetvédelmi bizottság emellett nagyobb fokú társadalmi részvételt javasol a hatástanulmányok elkészítése során és meghatározná a hatástanulmányok elkészítőire, az illetékes hatóságokra és a projektfejlesztőkre vonatkozó, érdekellentétet kiküszöbölő szabályokat.

A környezeti hatásvizsgálatokra vonatkozó irányelv meghatározza, milyen hatásvizsgálatot kell elvégezni az állami vagy magánprojektek indítása előtt.

Szavazás: szeptember 11., szerda

Eljárás: együttdöntés (rendes jogalkotási eljárás), első olvasat

Twitter: #EIA, #Shalegas, #Fracking