Lázár: a városok összes adósságát átvállalhatja az állam

 

Lázár: a városok összes adósságát átvállalhatja az állam

A kormány még szeptemberben tárgyal a javaslatról, mely szerint 2014 január elsejétől a városok minden adósságát átvállalná a kormány.

Lázár János a hódmezővásárhelyi közgyűlésen jelzete, hogy a kormány még szeptemberben tárgyal arról, hogy 2014 január elsejével a városok összes adósságát átvállalja- írja a vasarhely24.hu.

Mint elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök több tárcától – többek között a Miniszterelnöki Hivataltól, illetve a gazdaságitól – jelentést kér arról, milyen feltételekkel hajható végre az újabb adósságátvállalás.

Mindez Hódmezővásárhely esetében azt jelentené, hogy a több mint 22 milliárdos adósság eddig átvállalt 15 milliárdja után a fennmaradt 6 és fél milliárdot is átvállalná az állam. Így nemcsak az 5000 lakos alatti, de minden település tiszta lappal indulna a 2014-es esztendőnek, amikortól a kormány tervei szerint 10 éves, hosszú távú gazdasági tervet kellene kidolgoznia minden nagyvárosnak.

A tervek között szerepel, hogy a megyei jogú városok 10 milliárdot kapnának – egyenként – melyből csak gazdaságfejlesztésre költhetnek a helyi cégeket, vállalkozásokat segítve. Így szökőkút ebből nem épülhetne – fogalmazott az államtitkár. Lázár János kijelentette: a vitán, mely még e hónapban lezajlik, támogatni fogja az önkormányzatok teljes adósságátvállalását, mindazonáltal komoly csatára számít a kérdésben.