Izraelt nem éri támadás Obama döntött • Izraeli értékelés: amerikai katonai akció szíriai terület ellen napokon belül

Barack H. Obama elnök izraeli idő szerint szombat este bejelentette

Barack H. Obama elnök izraeli idő szerint szombat este bejelentette: az Egyesült Államok pontosan elhelyezett, „sebészi” csapást tervez mérni szíriai terület ellen, megtorlásként, amiért a szíriai felső vezetés ideggázt vetett be saját lakossága ellen. A csapás várható időpontját nem részletezte, de előtte a Kongresszus beleegyezését kéri.

בדרך לדמשק אובמה מהמר בכישלון בקונגרס
הנשיא האמריקני דיבר על כוח ההרתעה ועל מחויבות לזכויות האדם, אך נכנע לאילוצים פוליטיים ומסתכן בתבוסה. הסנאטורים הרפובליקנים ג’ון מקיין ולינדזי גרהאם יתנגדו לתקיפה בסוריה. התנגדות גם מהאגף היוני של הדמוקרטים

 

Karmela Menase, a Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió katonai riportere szombat este közölte a „Reset BÉT” hír-állomáson: a Cáhál, az Izraeli Hadsereg legutóbbi értékelése szerint az Egyesült Államok erői a közeli napokban végrehajtják a kilátásba helyezett megtorló akciót szíriai terület ellen.
 
További értékelés szerint Izraelt nem éri támadás.
 
Benny Gantz vezérezredes, vezérkari főnök azt mondta a hétvégén, hogy ha Izraelt támadás éri, a válaszcsapás igen kemény és fájó lesz az ellenség számára, és ezt a világ vezető hatalmainak tudnia kell.
 
Gantz tudatta a rádió hallgatóival: az ország polgárai minden aggodalom nélkül készülhetnek a küszöbön álló nagy ünnepekre. ◙