A hazai zsidóság vezetői az izraeli politika és közélet képviselőivel egyeztettek

 

A hazai zsidóság vezetői az izraeli politika és közélet képviselőivel egyeztettek

A hazai zsidóság vezetői az izraeli politika és közélet képviselőivel egyeztettek

A Tett és Védelem Alapítvány vezetősége – melyben a legjelentősebb hazai zsidó vallási közösségek mindegyike képviselteti magát – az izraeli kormányszervek meghívására Izraelbe látogatott.
A magyarországi antiszemitizmus elleni küzdő szervezet vezetősége a találkozókon a legmagasabb szinten képviselte a hazai zsidóságot. Heisler András elnök a MAZSIHISZ képviseletében és alapítványi társelnökként, Köves Slomó az EMIH vezető rabbijaként és az alapítvány kezdeményezőjeként, míg Bodnár Dániel ugyancsak alapítványi társelnökként vettek részt az egyeztetéseken. A találkozókon részt vett még Alex Katz, a Szochnut közép-európai igazgatója, a küldöttség vendéglátója, Szalai Kálmán a Brüsszel Intézet vezetője, és Chen Dor oktatási szakember.
A delegáció tagjait fogadta a – jelenleg Izrael Állam külügyminisztereként szolgáló – Zeev Elkin külügyminiszter-helyettes, Nathan Sharansky, a Jewish Agency (Zsidó Ügynökség) nagy politikai elismertséggel bíró elnöke, Eliezer Sandberg, a Keren Jiszod, a legjelentősebb cionista fundraising szervezet elnöke, Cáchi Hánegbi,  a Kneszet Izraeli-Magyar kapcsolatok bizottságának elnöke, Avraham Duvdev, a Cionista Világszövetség elnöke.  olvasson tovább

Hírek

Hosszú életre átkozták
Augusztus 4-én az izraeli Be’ér Sheva-beli Soroka Kórház idegsebészeti részlegének vezetője kiadta a hírt: 17 óra 31-kor meghalt Ariel Sharon miniszterelnök.  Az izraeli tízes csatorna szerint az orvos csoport mindent megtett, hogy életben tartsa, de végül minden erőfeszítésük ellenére elveszítették.

Kiképzőtisztből leányiskola igazgató
Telt ház volt augusztus 22-én az Óbudai Zsinagógában, mintegy 200-an jöttek el arra a nagyszabású farbrengenre, amit zsidó naptár szerint Elul hó 18. alkalmából a Haszidizmus két meghatározó személyiségének a Báál Sem Tovnak és az Álter Rebbének a születésnapi évfordulója alkalmából rendeztek. Ezt a napot egyben a hászidizmus születésnapjának is tekintik.

Bírság böjtölésért
Több mint 13 ezer dollárra bírságolták az Izraeli Tenisz Szövetséget, amiért visszautasították, hogy Yom Kippur napján egy Davis Kupa mérkőzésen játsszanak.

Programok

Szlichot ima és farbrengen a Vasváriban
Szombat este 22.30-kor farbrengen és szlichot ima 23.30-kor Oberlander Baruch rabbival a Vasvári Pál utcai zsinagógában.

Bűnbánó túra Solymáron
Idén is szervezünk Szlichot zarándoklatot!
Szombat este (augusztus 31-én) este 22.15 órakor találkozunk a hűvösvölgyi autóbusz állomáson, majd onnan városi buszokkal tovább utazunk Solymárra, ahol a Solymári várban elmondjuk együtt bűnbánó imáinkat.

Felkészülés Ros hásánára
Előadás a Vasváriban hétfőn este 19h-kor.
Ros hásána előtti órákban elillan az Örökkévaló kedve a Világ újrateremtésétől.Bölcseink szerint a sófár hangja segítségével tudjuk rávenni a Teremtőt arra,hogy továbbra is fenntartsa a világot.

Újévi vacsorák Pesten és Budán
Pesten és Óbudán is sok szeretettel várjuk azokat, akik velünk költenék el ünnepi vacsorájukat is!

Mikvéről haladóknak
Használja a mikvét, de szeretné felfrissíteni ismereteit a családi élet tisztaságáról? Szívesen elmerülne a rituális fürdővel kapcsolatos háláchákban? Most induló előadássorozatunkat kifejezetten a mikvét már használó, annak alapvető hálácháit ismerő hölgyeknek ajánljuk

Talmud óra változás
Oberlander Baruch rabbi szerdai Talmud órái az ünnepekre való tekintettel a következő négy hétben hétfőn 18.00-kor a Keren Or Központban kerülnek megtartásra. Az érdeklődők a Juma traktátust tanulhatják.

Gyertyagyújtás Budapesten: 19.10
Szombat kimenetele: 20.14

Hetiszakasz

Szakaszunk – Nicávim (5Mózes 29:9–30:20) – leírja, miként gyűjtötte egybe Mózes a nép apraját-nagyját, hogy utolsó figyelmeztetést intézzen hozzájuk: maradjanak hűek Istenhez és Tórájához. Mózes felvillantja a megtérés lehetőségét.

A hetiszakasz teljes szövege

Rási kommentárjai

Hászid folklór

Imaidők

Sász Chevra Zsinagóga  (VI. Vasvári Pál u. 5.)

Hétköznap:    8.00: Reggeli ima
Vasárnaptól csütörtökig: 15.45: Délutáni és esti ima
Péntek este:     19.00: Hetiszakasz tanulás
19.30: Esti ima, majd vacsora
Szombat:     8.45: Hetiszakasz tanulás
9.15: Reggeli ima, majd kidus
19.00: Délutáni ima, majd szeudát slisit

Óbudai Zsinagóga (III. Lajos utca 163.)

Hétfőtől péntekig, munkanapokon: 6.30: Reggeli ima
Péntek este:    19.00: Tanulás
19.30: Esti ima, majd vacsora
Szombat:    9.30: Reggeli ima, majd kidus

Kiadja a Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület
Budapest, Károly körút 20., 1052 * Telefon: (36-1) 268-0183 * Fax: (36-1) 342-7876
Website: www.zsido.com * E-mail: [email protected]
Továbbítás: chabad.mailad.eu/lists/?p=forward&uid=91fb42bf670352c8e127a2e31c3ec441&mid=1141