Mohácsi emlékünnep

Mohácsi emlékünnep

2013. augusztus 29. 19:16

A mohácsi csata 487. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött emlékünnepséget tartottak a Mohácsi Nemzeti Emlékhelynél, 2013. augusztus 29-én. Köszöntőt mondott Radnainé Dr. Fogarasi Katalin a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, Szekó Jószef országgyűlési képviselő, és ünnepi beszédet mondott Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes.

RadnaineDrFogarasiKatalin_496.jpg

Fotó: Nemzeti Örökség Intézete

Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke ünnepi köszöntőjében a nemzeti és történelmi emlékhelyek kiemelkedő fontosságát hangsúlyozta, amelyek nem csak a magyar történelem jelentős fordulópontjára emlékeztetnek bennünket, hanem erősíti a nemzeti identitásunkat. Hozzátette: „Mohácson sikerült olyan működő közösségi teret létrehozni, amelynek láttán bizakodva tekintünk a jövőbe, és folytatjuk a közös, nemzeti érdekek mentén vezérelt, közös munkát.”

A nemzeti emlékhelyek közül elsőként Mohácson állítottak emléket, és adták át a már elfogadott, egységes nemzeti megjelölésre szolgáló, Zsigmond Attila által tervezett sztélét.

A méltó megemlékezésen a jelenlévőket köszöntötte Szekó József országgyűlési képviselő, Mohács város polgármestere, és az ünnepi beszédet Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes mondta el. A köszöntők után az emlékművet megkoszorúzták a jelenlévő intézetek, állami, egyházi és civil szervezetek képviselői.

(Nemzeti Örökség Intézete)