A fegyveres beavatkozáson túlmutató átfogó megoldást sürget

Brzezinski nemzetközi összefogást, átfogó megoldást sürget

A fegyveres beavatkozáson túlmutató, de azt nem kizáró, a nagyhatalmakat, a regionális szinten meghatározó országokat és a világgazdaság kulcsfontosságú szereplőit is felsorakoztató, az Egyesült Államok vezette megoldást sürget a szíriai válságra Zbigniew Brzezinski a Financial Times szerdai számában.

    Jimmy Carter egykori amerikai elnök korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója „Milyen lépéseket kell most tennie Obamának Szíria ügyében” című írásában úgy véli, hogy a Bassár el-Aszad által a saját népe ellen végrehajtott gáztámadás egyedülálló alkalmat kínál az amerikai vezetés számára.
    A tekintélyes külpolitikai szakember szerint Washingtonnak mozgósítania kell a világ közvéleményét a Szíriában pusztító brutális polgárháború ellen, ugyanakkor a térség „felrobbanásának” elkerülése érdekében szélesebb nemzetközi összefogásra kell rábírnia a világot egy átfogó megoldás érdekében.
    A volt biztonságpolitikai tanácsadó szerint nem az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kellene vinni az ügyet, hanem jelen helyzetben a világ közvéleményét azzal lehetne egy oldalra állítani, ha a Közgyűlésnek kellene kimondania: egyértelműen elítéli a vegyi fegyverek használatát a polgári lakosság ellen. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államoknak nemzetközi összefogást kell létrehoznia annak érdekében, hogy elkerülhető legyen egy valószínűleg geopolitikai és világgazdasági katasztrófával járó regionális konfliktus kirobbanása. Brzezinski ugyanis úgy látja, hogy a konfliktus lángba boríthatja Jordániát, Libanont, Irakot, Palesztinát és Izraelt, Törökországot és Kurdisztánt. Ha pedig Oroszország is beavatkozik, az erőszak a szakértő szerint a Kaukázusra is átterjedhet, aminek akár Putyin elnök jövőre esedékes téli olimpiája is áldozatul eshet Szocsiban. A regionális konfliktus gazdasági következményei, a kőolajszállítmányok leállása pedig a világgazdaság kulcsszereplőit, Japánt, Kínát és Indiát is érzékenyen érintené, ezért a nemzetközi összefogásba ők is bevonhatóak lennének.
    Brzezinski mindennek elkerülése érdekében olyan átfogó, stratégiai megoldás kidolgozását sürgeti, amely egyszerre kezelné a síiták és szunniták közötti erőszakot, a palesztinok és Izrael közötti feszültséget, az iráni bel- és külpolitika ellentmondásosságát és azokat az egyre nagyobb kihívásokat, amelyek fenyegetik Törökország eddig szilárd elkötelezettségét a nyugati típusú demokrácia mellett. Mindezt azért kellene az Egyesült Államoknak kezdeményeznie, mert senki más nem képes rá – érvel Brzezinski, aki szerint az Európai Uniónak is nagyobb szerepet kellene vállalnia a kérdésben.