Katonai csapás?

Szíria – Lavrov: a vegyi támadás körüli hisztéria egyik célja a genfi tanácskozás előkészítésének megakadályozása

A Damaszkusz keleti külvárosában történt vegyi támadásról szóló hírek, az ezzel kapcsolatosan kezdődő hisztéria egyik célja a szíriai politikai rendezést szolgáló Genf-2 konferencia előkészületeinek megakadályozása lehet – közölte hétfői rendkívüli tájékoztatóján az orosz külügyminiszter.

Moszkva és Washington képviselői szerdára tervezték a Genf-2 értekezlet előkészítésének egyeztetését. A 2012-ben tartott tanácskozáshoz hasonló Szíria-konferencia összehívását május 7-én jelentették be Moszkvában John Kerry amerikai külügyminiszter látogatásán.

Szergej Lavrov most azt közölte, hogy szeptemberben nincs realitása a konferencia megtartásának. Szavai szerint túlságosan negatív a hozzáállása a tanácskozáshoz Bassár el-Aszad ellenfeleinek ahhoz, hogy szervezési kérdésekkel foglalkozzanak, ezért a tartalmi kérdések megoldására kell törekedni. A legfőbb problémának az úgynevezett külső szereplők körének megállapítását nevezte és hangsúlyozta, hogy Iránnak helye van a konferencián.

Az orosz diplomácia vezetője arra figyelmeztetett, hogy a nyugati államok kijelentései, a Szíria elleni katonai csapásméréssel fenyegetőzés ellentmond a G8-as csoport júniusi csúcstalálkozóján született megállapodásoknak.

Az észak-írországi tanácskozás résztvevői a záró nyilatkozatban „egységes, befogadó és demokratikus” Szíria létrejötte mellett foglaltak állást, és azt sürgették, hogy „a lehető legrövidebb időn belül” hívjanak össze békekonferenciát Genfben.

Lavrov szerint veszélyes és a nemzetközi jog súlyos megsértése lenne az ENSZ egyetértése nélküli katonai beavatkozás Szíriában, amit London és Párizs szorgalmaz. Az orosz külügyminiszter szörnyű hibának nevezte a haditengerészeti erők összevonását. Arra szólított fel, hogy a nemzetközi közösségnek meg kell várnia az ENSZ vegyifegyver-szakértői elfogulatlan vizsgálatának eredményét.

Szergej Lavrov a tájékoztatót megelőzően telefonon beszélt a szíriai válságról John Kerry amerikai külügyminiszterrel. Felszólította Washingtont, tartózkodjon attól, hogy erőszakkal gyakoroljon nyomást a damaszkuszi vezetésre, ne üljön fel a provokációknak és törekedjen az ENSZ-szakértőkből álló küldöttség alapos, objektív helyszíni vizsgálatának elvégzéséhez szükséges feltételek biztosítására.