Milliókba kerül Olaszországnak a megrongált műkincsek helyreállítása

Milliókba kerül Olaszországnak a megrongált műkincsek helyreállítása

Évente több mint ötmillió euróba kerülhet Olaszországnak a véletlenül vagy szándékosan megrongált műkincsek helyreállítása – számolta ki az Il Giornale napilap a lehetséges károkat.

„Darabokra törik Olaszország szépségeit és még meg sem fizetnek érte” – fogalmazott az újság azután, hogy egy, a firenzei dóm múzeumában kiállított XIV. századi szobor kezéről letört a kisujj, mert egy 55 éves amerikai turista „pacsit adott” neki. A turista bocsánatot kért, és a múzeum elállt a kártérítési követeléstől, mondván, hogy a szobornak ez az ujja már egyébként sem volt eredeti, hanem gipszből készült másolat.

Ám az eset jól példázza, hogy sok turista még mindig nem tanulta meg, hogy a múzeumokban nem érinthetik meg az alkotásokat – írta az újság.

Az Il Giornale friss adatok hiányában egy tíz évvel ezelőtti felmérés eredményét idézte fel, amely szerint külföldi és olasz turisták jelentős kárt okoznak az olasz műkincsekben. A lap felidézte, hogy Nápolyban csak 2003-ban majdnem másfél millió eurós volt a műkincsekben okozott kár, és abban az évben a dél-olasz városban történt a legnagyobb értékű műkincsrombolás.

Az Il Giornale két kiemelkedő esetet említett még a múltból: egy (magyar származású) ausztrál állampolgár 1972-ben a Szent Péter-bazilikában kalapáccsal támadt Michelangelo Pieta című szobrára, egy olasz turista pedig a Vatikáni Múzeum képtárában Raffaello A folignói Szűz Mária című festményét akarta felgyújtani.

MTI/Magyar Kurír/bpi.hu