Indexemelkedéssel nyugtázták a szerdai nyitáskor az amerikai tőzsdeindexek a kedvező vállalati eredménybeszámolókat

Indexemelkedéssel nyugtázták a szerdai nyitáskor az amerikai tőzsdeindexek a kedvező vállalati eredménybeszámolókat, illetve a biztató júliusi euróövezeti és amerikai feldolgozóipari teljesítménymutatókat.

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA 30 index 0,18 százalék, az S&P 500 index 0,27 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 0,74 százalék emelkedést mutatott.

Az Apple részvénye a tőzsdén kívüli forgalomban több mint négy százalékkal erősödött a szerdai nyitás előtt közzétett és az előrejelzéseknél jobbnak bizonyult második negyedéves eredményének köszönhetően.

A nyitás előtt nyilvánosságra hozott nagyvállalati eredménybeszámolók között is számos pozitív meglepetés volt: a Boeing eredménye 13 százalékkal nőtt a második negyedévben és a vállalat növelte éves eredmény előrejelzését is, de a General Dynamics technológiai konszern, az Eli Lilly gyógyszeripari konszern, a Motorola Solutions, a Ford Motor, a Northrop Grumman egyaránt eredménynövekedésről számoltak be.

Júliusban az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index előzetes értéke 50,1 pontra emelkedett a júniusi 48,8 pontról, az összetett index pedig 50,4 pontra 48,3 pontról. A mutatók másfél éve első alkalommal emelkedtek a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését a zsugorodástól elválasztó 50 pontos határ fölé.

Hasonlóan váratlanul pozitív képet festett az amerikai gazdasági növekedési kilátásokról a tőzsdei nyitás előtt fél órával közzétett júliusi előzetes amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser index is, ami 53,2 pontra emelkedett az előző havi 51,9 pontról, szemben a szintén 51,9 pontos elemzői várakozásokkal.

Kedden az amerikai tőzsdeindexek vegyesen zártak, a DJIA 30 index 0,14 százalékkal újabb rekordra emelkedett, az S&P és a Nasdaq Composite index pedig az Apple keddi zárás után esedékes negyedéves eredmény beszámolójára várva 0,19, illetve 0,59 százalékkal csökkent.