Mohamed Murszi elnök több tízezer híve vonult az utcákra Egyiptomban

Egyiptomban a hatalomból eltávolított Mohamed Murszi elnök több tízezer híve vonult az utcákra pénteken országszerte, a Muzulmán Testvériség felhívására.

Kairóban 18 mecsetből vonultak át a tüntetők délután a Rábia al-Adavíja mecsethez és a kairói egyetem épületéhez. Ezeken a helyszíneken már három hete követelik Murszi hívei az iszlamista elnök visszahelyezését a hatalomba. Több demonstráló „Hova tűnt a szavazatom?” feliratú táblát emelt a magasba, utalva Egyiptom történetének első demokratikus elnökválasztására 2012 júniusában, amelynek eredményeként Murszi hatalomra került.

Iszlamista tüntetések kezdődtek a Sínai-félsziget északi területén, el-Arísban, az északnyugati Marsza Matrúh, valamint a közép-egyiptomi Beni-Szuef és el-Míneja városokban is – jelentette az állami televízió.

A Murszi megdöntését támogató tüntetők szintén jelezték, hogy a kairói Tahrír téren és az elnöki palota környékén készülnek demonstrálni pénteken.

A hadsereg figyelmeztette a „különböző politikai csoportokat”, hogy tartózkodjanak az erőszakos megmozdulásoktól. „Aki erőszakhoz folyamodik a pénteki tüntetéseken, az az életével játszik” – állt a fegyveres erők közleményében.

Adli Manszúr ideiglenes államfő csütörtök este arról beszélt a nemzethez intézett első üzenetében, hogy az új kormány a végsőkig elkötelezett a biztonság és a stabilitás mellett.