Írország: fontos lépés a nők önrendelkezése terén

Írország: fontos lépés a nők önrendelkezése terén

Brüsszel, 2013. július 19. – „Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete üdvözli, hogy az ír törvényhozás a napokban elfogadta azt a törvényt, amely engedélyezi a terhesség megszakítását, amennyiben az veszélyeztetné az anya életét. A döntés megnyitja az utat azelőtt, hogy Írország is elismerje a nők önrendelkezési jogát saját testük felett” – mondta dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke, miután a múlt heti alsóházi szavazást követően az ír Szenátus is jóváhagyta az abortuszt legalizáló törvénytervezetet.

„Mindannyian emlékszünk Savita Halappanavar tavaly októberi tragikus halálára, amely széleskörű tiltakozási hullámot indított el szerte Írországban a terhesség-megszakítások legalizálása érdekében. Az ír Munkáspárt, a kormánykoalíció tagjaként meghallgatta az emberek követélését, és Eamon Gilmore miniszterelnök-helyettes vezetésével elkötelezetten küzdött a korábbi előírások megváltoztatásáért” – fogalmazott Gurmai Zita.

Az ír Legfelsőbb Bíróság 1992-ben hozott ítéletében kimondta, hogy az abortuszt engedélyezni kell, ha az anya élete veszélyben forog, azonban ez idáig egyetlen kormány sem tudta ezt érvényre juttatni.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint 2012-ben 4000 írországi nő érkezett az Egyesült Királyságba terhességmegszakítás céljából. „Ezt az utazást ugyanakkor nem mindenki engedheti meg magának, így a rosszabb anyagi körülmények között élők számára a jelenlegi gyakorlat nem teszi lehetővé, hogy maguk döntsenek a sorsukról” – hívta fel a figyelmet az igazságtalan helyzetre Gurmai Zita.