Az izraeli külügyminisztériumba kérették EU-országok nagyköveteit

Az izraeli külügyminisztériumba kérették EU-országok nagyköveteit

Az izraeli külügyminisztériumba kérették a francia, brit és német nagykövetet, hogy megvitassák velük az Európai Unió (EU) kezdeményezését, miszerint kizárná az Izraellel való együttműködésből a megszállt területeket – közölte neve mellőzését kérve egy magas rangú izraeli diplomata pénteken az AFP francia hírügynökséggel.

„Franciaország és Nagy-Britannia nagykövetét, valamint a német nagykövet távollétében az ügyvivőt behívtuk a minisztériumba (…) hogy megvitassuk velük az európai irányelvek kérdését – fogalmazott a diplomata. – Kértük a nagyköveteket, hogy tolmácsolják fővárosuknak: egyetlen izraeli kormány sem fogadná el a felsorolt feltételeket (…) és e rendelkezések alkalmasak arra, hogy súlyos válságot idézzenek elő Izraellel.”

A szóban forgó új irányelvek szerint, amely pénteken jelentek meg az EU hivatalos közlönyében, 2014-től minden olyan, Izraellel kötött egyezményben, amely uniós segélyről szól, ki kell kötni, hogy az nem vonatkozik az Izrael által 1967 óta megszállt területekre (Ciszjordánia, Kelet-Jeruzsálem, a Gázai övezet és a Golán-fennsík).

„Kérésére egy órán át beszéltem Rafi Barakkal, az izraeli külügyminisztérium főigazgatójával az EU irányelveiről, amelyek nagy nyugtalanságot keltenek az izraeliekben” – erősítette meg az AFP-nek Christophe Bigot francia nagykövet. A német misszió szóvivője is megerősítette, hogy a képviselet ügyvivőjét csütörtökön „meghívták” a minisztériumba. A brit nagykövetség nem fűzött megjegyzést az ügyhöz.