100 éve született Scheiber Sándor főrabbi, világszerte elismert magyar zsidó tudós

100 éve született Scheiber Sándor főrabbi, világszerte elismert magyar zsidó tudós

Száz éve, 1913. július 9-én született Scheiber Sándor főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója, a múlt évszázad második felének legnagyobb magyarországi zsidó vallástudósa és pedagógusa. Írásunkkal rá emlékezünk.

scheiberk__p_1.jpg
Fotó: Villányi András
1937-ben a budapesti egyetemen bölcsészdoktori, 1938-ban az Országos Rabbiképző Intézetben rabbi oklevelet szerzett. 1941-44-ben Dunaföldváron volt rabbi, a nyilas hatalomátvétel után kényszermunkára vitték.

A magyar-zsidó kettős kulturális kötődésű Scheiber Sándor a holokauszt szörnyűségeit túlélve, a háború után a Magyar Izraeliták Országos Rabbitestületének elnöke, 1950-től az Országos Rabbiképző Intézet (ma Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem) igazgatója volt. E tisztségében sokat tett azért, hogy Magyarország és az általa vezetett Rabbiképző a zsidó szellemi élet központja lett és maradt. Kelet-Európa egyetlen rabbiképző intézményéből számos, azóta világhírt szerzett tudós került ki, köztük sok külföldi.

Scheiber Sándor a Rabbiképző vezetőjeként nemzedékeket tanított, a hivatalos politika nem bántotta, de nem is segítette. Tudós és tanító volt egyszerre, aki nem csak könyvekből, hanem mindenkitől képes volt tanulni.

Kutatói munkássága során héber kéziratokkal, az ún. genizákkal foglalkozott, az MTA tulajdonában lévő genizák teljes feldolgozására vállalkozott. Külföldi munkatársaival végzett munkájának eredményét a Geniza Studies című, 700 oldalas tanulmánykötetben tette közzé, amely a Kairó külvárosában feltárt ókori zsinagógában megőrződött ősi kézirattöredékekkel foglalkozó írásainak legjavát tartalmazza. A Hildesheimben és New Yorkban megjelent munka méltán szerzett számára világhírt. Ő szerkesztette a Magyar Zsidó Oklevéltárat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Monográfiája című sorozatot, és mintegy 1600 tudományos értekezést írt.

A világszerte elismert zsidó filológust számos külföldi tudós társaság, egyetem tisztelte meg a díszdoktori címmel. Az 1985. március 3-án, Budapesten elhunyt tudós rabbiról halála után memoárkötetek, beszédgyűjtemények jelentek meg, díjakat és tanintézeteket neveztek el róla, sőt fotóalbumot is szenteltek emlékének.

2010-ben Scheiber-emlékévet tartottak, amelynek keretében egyebek között konferenciákat és fotókiállítást is rendeztek, idén, születésének centenáriumán utcát neveztek el róla Budapesten, a Józsefvárosban. 1995-ben alapították a Scheiber Sándor-díjat, amelyet azok kaphatnak meg, akik kiemelkedőt alkottak a hebraisztika, a judaisztika, a zsidó vallás- és művelődéstörténet, az oktatás, valamint a zsidók és nem zsidók közötti párbeszéd, illetve tolerancia előmozdítása terén.