Thomas de Maiziere német védelmi miniszter az egyik legesélyesebb jelölt a 2014 nyarán megüresedő NATO-főtitkári posztra

Thomas de Maiziere német védelmi miniszter az egyik legesélyesebb jelölt a 2014 nyarán megüresedő NATO-főtitkári posztra – írta a Der Spiegel hamburgi hetilap.

A német védelmi minisztériumnál, a berlini kancellári hivatalnál és a brüsszeli NATO-központban sem zárták ki, hogy az 59 éves kereszténydemokrata politikus az őszi németországi parlamenti választások után „bejelentkezik” a posztra, Anders Fogh Rasmussen utódjának.

A német hetilap úgy értesült, hogy Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter jelöltségét Washington ellenzi, Franco Frattini volt olasz külügyminiszter túlságosan is az első fokon börtönbüntetésre ítélt Silvio Berlusconi emberének számít. Esélyesként emlegetik Pieter De Crem belga védelmi minisztert is, akit tapasztalt politikusnak tartanak, de megfigyelők szerint nem rúgna labdába német hivatali partnere mellett.

Németország a NATO második legnagyobb befizetője az Egyesült Államok után.

De Maiziere Bonnban született, jogi egyetemet végzett. A NATO-nak utoljára 1988-től 1994-ig volt német főtitkára Manfred Wörner személyében.