Putyin: Aszad távozásával hatalmi vákuum keletkezne

Oroszországnak az az aggodalma, hogy ha Bassár el-Aszad szíriai elnöknek egyik napról a másikra távoznia kellene, az hatalmi vákuumot okozna, s az ország ellenőrzését terrorista csoportok vennék át – jelentette ki az orosz elnök a sajtónak az Angela Merkel német kancellárral folytatott szentpétervári tárgyalásai után.

„Az az aggodalmunk, hogy hatalmi vákuum jöhet létre Szíriában, ha most valamilyen döntés születne egy szíriai kormányváltásról.”
„Ki fogja azt betölteni? Esetleg ezek a terrorista szervezetek” – mondta Putyin, az Aszad-rezsim ellen harcoló iszlamista csoportokra utalva.
Az orosz elnök bírálta azokat a külföldi államokat, amelyek fel akarják fegyverezni az Aszad elleni lázadókat egy több mint két éve tartó és több mint 93 ezer halálos áldozatot követelő háborús konfliktusban.
Szavai szerint Szíria ügyében egyetlen olyan józan gondolat van, amelyben egyetért a G8-ak minden vezetője, ez pedig az, hogy a polgárháború „egymással harcoló feleit tárgyalóasztalhoz kell ültetni”. A hét vezető ipari hatalom és Oroszország hét elején Észak-Írországban tartott csúcsértekezletén kialakított közös nevezőre utalt.
Megismételte Moszkvának azt az álláspontját, hogy Szíria politikai jövőjéről nem dönthetnek kívülállók, csakis a szíriai nép maga. Egy kérdésre válaszolva pedig leszögezte, hogy Aszad elnök nem a népe ellen fog fegyvert. „Nem a szíriai nép az, amely Aszad ellen harcol, hanem jól kiképzett és felfegyverzett harcosok” – mondta.
Előzőleg a szentpétervári nemzetközi üzleti fórumon, ahol a hivatalos látogatásra érkezett Angela Merkel német kancellárral együtt vett részt, az orosz elnök bírálta a nyugati hatalmakat, amiért fel akarják fegyverezni a lázadó erőket, amelyek között – mint mondta – terrorista csoportok is vannak.
„Ha az Egyesült Államok (…) terrorista csoportnak tartja az egyik legjelentősebb szíriai ellenzéki szervezetet, az an-Nuszra Frontot (…), hogyan is lehet ezeknek az ellenzékieknek fegyvert szállítani?” – tette fel a kérdést.
A német kancellár látogatása idején Szergej Lavrov külügyminiszter felszólította az Egyesült Államokat, döntse el, hogy Genf-2-nek nevezett szíriai békekonferencia létrejöttét vagy a szíriai ellenzék pozícióinak megerősítését akarja.
Az AP és Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában Lavrov rámutatott, hogy az Egyesült Államok által kilátásba helyezett repüléstilalmi övezet a harcok folytatására fogja bátorítani a lázadókat. Egyúttal bírálta a Bassár el-Aszad szíriai elnök lemondását szorgalmazó követeléseket is.
„Nem azért, mert szeretjük a rezsimet, nem azért mert a fennmaradását akarjuk, hanem azért, mert erről a szíriaiaknak kell dönteniük” – mondta. Lavrov elutasította azokat az amerikai, brit és francia vádakat, amelyek szerint a szíriai kormányerők vegyi fegyvereket vetettek be a harcokban. Egyúttal védelmébe vette azt a szerződést, amelynek értelmében Oroszország Sz-300-as fejlett orosz légvédelmi rendszereket készül szállítani Szíriának, de azt mondta, a szerződést még nem teljesítették.
A sajtóértekezleten Putyin és Merkel bejelentette: mégis együtt nyitják meg a szentpétervári Ermitázsban azt a bronzkori kincseket bemutató kiállítást, amelyen a II. világháború végén Berlinből eltűnt egyik műkincs is szerepel. A megnyitót korábban a tulajdonjogi vita miatt törölték Merkel programjából.
„Megállapodtunk, hogy meglátogatjuk az ermitázsbeli kiállítást” – jelentette ki Putyin, azt állítva, hogy csak az időzítés körül volt gond. Ezt Angela Merkel is megerősítette, hozzátéve, hogy a problémát megoldották.

MTI/ITAR-TASZSZ/AFP/BreuerPress