Izrael: hamis a gázai kisfiú haláláról szóló felvétel

Izrael: hamis a gázai kisfiú haláláról szóló felvétel

Nem valódiak a 2000. szeptember 30-án készült, a második palesztin intifáda (Izrael-ellenes fegyveres megmozdulás) szimbólumává lett képsorok egy 12 éves gázai kisfiú haláláról, mivel a gyereknek valójában nem esett baja a bemutatott tűzharcban – állapította meg egy izraeli kormánybizottság hétfői rádiójelentés szerint. A gyermek édesapja válaszul közölte, hogy kész felnyitni fia sírját a történtek bizonyításához.

Tizenhárom évvel ezelőtt az egész világsajtót bejárta és a második intifáda jelképe lett a francia France 2 tévécsatorna felvétele, amelyen Mohammed Al-Dura, egy palesztin kisfiú egy betontömb mögött édesapja menedékében az izraeli és palesztin csapatok közötti harcok kereszttüzébe kerül, lelövik és meghal. A filmet vizsgáló jeruzsálemi kormányzati bizottság jelentése azonban azt állítja, hogy korabeli állásaiból az izraeli hadsereg nem lőhette le a gyermeket, a jelenet nem valóságos történéseket tartalmaz. Ezt szerintük a film fel nem használt végső képkockái is bizonyítják, amelyeken mozog a kisfiú keze, és a palesztin operatőr felé, a kamera irányába fordítja a fejét.

Dzsamal Al-Dura, a kisfiú édesapja az izraeli rádiójelentés szerint hazugnak nevezte az izraeli jelentést, és bejelentette, hogy kész exhumálni kisfia holttestét annak bizonyítására, hogy az izraeli hadsereg töltényei okozták halálát. Al-Dura a közszolgálati rádiónak úgy nyilatkozott, hogy ha Izrael beleegyezik, akkor ő is hajlandó elfogadni egy semleges nemzetközi vizsgálóbizottság eredményeit. Franciaországban évek óta pereskedés zajlik az esetről, ugyanis egy ottani szervezet – megrendezettnek nevezve a felvételeket – beperelte a tévét . Első fokon vesztettek, majd másodfokon igazat adtak nekik, és szerdán várható egy magasabb fokú francia bírói ítélet az ügyben.