Fegyveresek magukkal hurcoltak három egyiptomi rendőrt és négy katonát a Sínai-félszigeten –

Fegyveresek magukkal hurcoltak három egyiptomi rendőrt és négy katonát  a Sínai-félszigeten – közölték a helyi biztonsági erők.

A támadók egy ellenőrzőpontnál ütöttek rajta a biztonsági erők konvoján a Sínai-félsziget északi részén.    Az ügy miatt Mohamed Murszi egyiptomi elnök válságtanácskozásra hívta kormánya védelmi- és belügyminiszterét. Bejelentette azt is, hogy közvetítők útján folyamatos kapcsolatban vannak a tettesekkel.

Nem lehet tudni, kik az emberrablók, de helyi beduin törzsek vezetői – akiket felkértek, hogy közvetítsenek a tettesek és a hatóságok között – azt mondják, a letartóztatottak szabadon engedését követelik. A MENA hivatalos hírügynökség értesülése szerint az emberrablók olyan őrizetesek szabadon engedését próbálják elérni, akiket a Sínai-félsziget északi részén fekvő el-Aris város egyik rendőrősén tartanak fogva.    Az egyiptomi kormány igyekszik helyreállítani a központi hatalmat az Izraellel szomszédos Sínai-félszigeten, ahol Hoszni Mubarak elnök 2011-es elűzése óta hatalmi űr tátong. Radikális iszlamisták ezt kihasználva a félsziget északi részéről kiindulva több támadást intéztek egyiptomi és a határ túloldalán izraeli célpontok ellen. A támadók általában beduinok, akik már számos külföldit elraboltak, köztük – áprilisban – egy magyar katonai megfigyelőt, hogy fogolycserével elérjék bebörtönzött társaik szabadulását.

Tavaly augusztus elején 16 egyiptomi határőrt öltek meg iszlamista lázadók, akikkel később végzett az izraeli hadsereg.