A szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett be !

A BBC szerint videofelvételek és szemtanúk vallomásai megerősíteni látszanak azokat a jelentéseket, amelyek szerint a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett be az északnyugati Szarakeb város bombázásakor a múlt hónapban – jelentette honlapján a BBC .

A brit közszolgálati médiatársaság tudósítóihoz eljuttatott felvételek eredetiségét mindazonáltal még nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani.

A jelentés szerint április 29-én szír helikopterek legalább két, mérgező gázzal teli töltetet dobtak le Szarakebre.

A kormány tagadja, hogy a hadsereg vegyi fegyvereket vetett volna be az országban.

Szemtanúk szerint Szarakeb elővárosába egy dobozszerű tárgyat dobtak le. A BBC-hez eljuttatott egyik videóban egy lázadó tartja a kezében a ledobott szerkezet belsejében található tárolót.

A másik videón a szétszedett szerkezet részei látszanak, amelyeket fehér por vesz körül.

A helyi kórház orvosai azt mondják, hogy az intézetbe nyolc légzési nehézségekkel küzdő személyt vettek fel aznap. Sokan hánytak, másoknak a pupillái voltak összehúzódva.

Mohammed Hatib, az egyik áldozat fia azt mondta, azért ment oda, hogy édesanyjának segítsen. „Elviselhetetlen volt a bűz, fojtogatott a füst. Nem lehetett lélegezni. Nem lehetett látni sem. Nem láttam három vagy négy napig” – mondta a BBC-nek a férfi.

Az orvos, aki Mohammed Hatib édesanyját kezelte, azt mondta, a nő tünetei organofoszfát-mérgezésre utaltak. A vérminták vizsgálata még folyik.

A helyszínen vett talajminták elemzéseit Nagy-Britanniában, Franciaországban, Törökországban és az Egyesült Államokban végzik.

A videofelvételeken látottak alátámasztják a szemtanúk állításait, a BBC-nél azonban azt mondták: a felvételek eredetiségét még nem sikerült bizonyítani.

Amennyiben a felvételek eredetinek bizonyulnak, a jelentés szerint bizonyítást nyer, hogy Szíria vegyi fegyvereket vetett be.

Az Egyesült Államok korábban bejelentette: a vegyi fegyverek használata lenne az utolsó csepp a pohárban, ezt követően be kellene avatkozniuk a szíriai harcokba.

Barack Obama amerikai elnök szerint egyelőre nincs elég bizonyíték arra, hogy valóban vegyi fegyverhez folyamodtak volna Szíriában.