Nem lehetséges egy orosz kormányforrás szerint májusban megtartani azt a Szíriáról szóló nemzetközi konferenciát!

Nem lehetséges egy orosz kormányforrás szerint májusban megtartani azt a Szíriáról szóló nemzetközi konferenciát, amelyről az e heti orosz-amerikai tárgyalásokon állapodtak meg, és amely egy asztalhoz ültetné a szíriai kormányzat és ellenzék képviselőit.

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden egyezett meg abban, hogy lehetőség szerint még május végéig nemzetközi tanácskozást próbálnak tető alá hozni a szíriai válság rendezése érdekében, a genfi konferencia folytatásaként.

A szombaton, nevének mellőzését kérve nyilatkozó illetékes – aki pénteken jelen volt a Szocsiban tartott orosz-brit csúcstalálkozón – azt mondta, hogy ebben a hónapban már nem lehetséges megrendezni egy ilyen jellegű találkozót, már csak azért sem, mert még annak kereteiben, így a részvevők körében sincs teljes megállapodás.

A kezdeményezők között „számos nézetkülönbség mutatkozik: ki vehet részt ezen a fórumon, ki legitim és ki nem legitim”, de még arról is, hogy konferencia formáját öltse-e, vagy más típusú összejövetel legyen – idézte a nyilatkozót az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség. Moszkvai nézőpont szerint az az egyik fő kérdés, hogy ki képviselheti az ellenzéket.

A forrás azt nem zárta ki, hogy későbbi időpontban a tanácskozás megtartható lesz.

Várakozásai szerint az amerikai kormányzaton belüli egyeztetést követően, várhatóan a jövő héten, Moszkva és Washington a legmagasabb szinten is visszatér a kérdésre.

Oroszország már három ízben is megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban ítélje el Bassár el-Aszad elnök szíriai rezsimjét, ugyanakkor támogatta azokat a felhívásokat is, amelyek egy átmeneti kormány megalakítását sürgetik. Vlagyimir Putyin orosz elnök és David Cameron brit miniszterelnök pénteki találkozóján például – mint utóbbi elmondta – egyetértek abban, hogy átmeneti kormányt kell létrehozni az ország teljes lakosságának támogatásával.