Moszkva és London egyetért abban, hogy Szíriában átmeneti kormányt kell létrehozni az ország teljes lakosságának támogatásával – közölte  David Cameron brit miniszterelnök, miután Szocsiban tárgyalt az orosz államfővel.

„Az alapvető célokban egyetértünk: meg kell szüntetni a konfliktust, lehetőséget kell teremteni a szíriai népnek arra, hogy megválassza kormányát, meg kell akadályozni az országban az erőszakot és fel kell számolni a szélsőséges erőket” – mondta a brit kormányfő.

David Cameron szerint a nemzetközi erőfeszítések révén „nem csak azt kell elérni, hogy a damaszkuszi hatalmat és az ellenzéket egy asztal mellé ültessék le tárgyalni, hanem Nagy-Britanniának, Oroszországnak és az Egyesült Államoknak és más országoknak abban kell segíteniük, hogy egy olyan átmeneti szíriai kormány jöjjön létre, amelyben minden szíriai bízhat”.

Moszkva a szíriai válságban a nyugati államoktól eltérő álláspontot képvisel, és Pekinggel együtt folyamatosan megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Bassár el-Aszad vezette szíriai hatalmat büntető határozatokat fogadjon el. A Kreml folyamatosan ellenzi a beavatkozást a szíriai konfliktusba, és annak politikai rendezését szorgalmazza.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a brit kormányfővel folytatott megbeszélést követően azt hangoztatta, hogy Oroszországnak Nagy-Britanniával közös érdeke az erőszak mielőbbi beszüntetése Szíriában és a békés rendezési folyamat elindítása.

Az orosz államfő nem árult el részleteket a tárgyalásról, csak annyit mondott, hogy a brit miniszterelnök kezdeményezésre megvitatták „a (szíriai) helyzet kedvező alakulásának lehetséges változatait és a gyakorlati lépéseket ezen a területen”. Az orosz elnök megerősítette Moszkva álláspontját, miszerint „meg kell őrizni a független és területileg egységes Szíriát”.

David Cameron brit miniszterelnök két napja közölte Londonban, hogy Oroszországba utazik. Moszkvában is szerdán, John Kerry amerikai külügyminiszter és Szergej Lavrov tárgyalásait követően jelentették be, hogy Oroszország és Washington együtt lép fel a szíriai konfliktus megoldása érdekében. A hónap végéig nemzetközi tanácskozást hívnak össze, ahol tárgyalóasztalhoz akarják ültetni a közel-keleti országban egymással szemben álló feleket, és a megbeszéléseken Oroszország és az Egyesült Államok képviselőin kívül más érintett országoknak is részt kell venniük.

A Szocsiban zajlott orosz-brit magas szintű találkozót megelőző sajtóértesülések szerint David Cameron arra készült, hogy felajánlja: a nemzetközi Szíria-konferenciát Londonban tartsák meg. A brit kormányfő nem tett ilyen bejelentést