Gripen vadászgépeket riasztottak egy kisgép berepülése miatt

Gripen vadászgépeket riasztottak egy kisgép berepülése miatt

Riasztani kellett magyar Gripen vadászgépeket szerda reggel, mert egy Románia irányából érkező, Velencébe tartó kisgép kapcsolatfelvétel nélkül lépett be a magyar légtérbe, és repülése során aktív katonai légteret is érintett.

A PA-28 típusú kisgép sem a katonai, sem pedig a civil irányítással nem vette fel a kapcsolatot, ezért volt szükség az intézkedésre. A berepülés idején éppen gyakorló riasztási repülésen volt a légtérben egy JAS-39 típusú Gripen géppár, ezért feladatát éles riasztássá minősítették.

A Gripenek pilótái látták és azonosították a kisgépet, amely ezt követően felvette a rádiókapcsolatot az illetékes irányító szolgálattal, majd elhagyta az ország légterét. A vadászgépek riasztására a magyar légtér védelme és a magyar állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség.

Legutóbb tavaly október 15-én kaptak riasztást a Gripenek; akkor egy Dubajból érkező, A380-as típusú utasszállító repülőgép sértette meg a magyar légteret. Két Gripen repülőgép akkor is éppen gyakorlaton volt Taszár légterében.