Nagyvállalati lobbiérdekek a brüsszeli bizottság véleménye mögött?

Nagyvállalati lobbiérdekek a brüsszeli bizottság véleménye mögött? 

Alapvetően nagyvállalati lobbiérdekek húzódnak meg a brüsszeli bizottság véleménye mögött – fogalmazott hétfőn Rogán Antal napirend előtti felszólalásában a túlzottdeficit-eljárás kapcsán a parlamentben.

Magyarország ellen 2004 óta folytat túlzottdeficit-eljárást az unió. A csatlakozás óta a Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon vezette szocialista kormányok egyetlen évben sem tartották be a 3 százalék alatti költségvetési hiányra vonatkozó európai uniós elvárásokat – idézte fel Rogán Antal, leszögezve: a brüsszeli bizottság a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai- kormányok hibái és bűnei miatt bünteti a jelen Magyarországát.

 

Rogán Antal parlamenti napirend előtti felszólalása és Varga Mihály válasza

<script type=”text/javascript” src=”https://www.fidesz.hu/videoembed/fihuembed.php?Meret=1&Media=15027&Width=300&Height=225″></script>

 

Rogán Antal emlékeztetett, a jelenlegi kormány 2011 óta minden évben 3 százalék alá szorította a költségvetési hiányt. A politikus felhívta a figyelmet arra, 2011-ben 2,9 százalék volt a költségvetési deficit, mely egytized százalékponttal volt magasabb, mint Máltáé, melyet abban az évben kiengedtek a túlzottdeficit-eljárás alól. 2012-ben a brüsszeli bizottsággal folytatott hosszas vita után kiderült, hogy nem 3, hanem 2 százalék alá sikerült leszorítani a költségvetés hiányát. Ez 1 százalékkal alacsonyabb, mint Romániáé, akit kiengedni terveznek a túlzottdeficit-eljárás alól. A 2012-es magyar költségvetési hiány alacsonyabb minden szomszédos uniós országénál – fűzte hozzá. Rogán Antal szerint ezek után joggal adódik a kérdés: miért igazságtalan az Európai Bizottság Magyarországgal szemben?

 

Fotó: fidesz.hu

 

 

A fideszes képviselő úgy látja, nem abban van a hiba, hogy Magyarország és a kormány az elmúlt három évben nem tudta betartani a költségvetési hiányra vonatkozó uniós előírásokat. Úgy tűnik, a hiba a költségvetési hiány kezelésére alkalmazott magyarországi módszerekkel van – tette hozzá.

Rogán Antal szerint hogy mit szeretnének az Európai Unióban, azt rendszerint nem Brüsszel, hanem magyar hangjaik mondják el idehaza. A brüsszeli bizottság sajtótájékoztatójával azonos napon az Együtt 2014 is megszólalt a médiában, és Bajnai Gordon azt mondta, hogy Magyarországon sok száz milliárdos megszorításra lenne szükség, hogy a brüsszeli célokat be lehessen tartani. Ez pontosan ugyanaz, amit 2009-ben csináltak; csökkentették a nyugdíjakat, a köztisztviselők bérét, és súlyos megszorításokat alkalmaztak. Egyébként akkor sem tudták 3 százalék alá szorítani a hiányt, ahogy azok az országok sem, melyek ezt a rendszert követték Portugáliától kezdve több uniós országig bezárólag – jegyezte meg.

 

 

 

Rogán Antal hangsúlyozta, Magyarország ezzel szemben nem alkalmazott megszorításokat, nem a családokat adóztatta a kormány, hanem a hazánkban működő multinacionális vállalatokat, és sikerült 3 százalék alá szorítani a költségvetés hiányát. A politikus szerint ki kell mondanunk: alapvetően nagyvállalati lobbiérdekek húzódnak meg a brüsszeli bizottság véleménye mögött. A brüsszeli bizottság nagyvállalati lobbiérdekek képviselete miatt mond más ítéletet Magyarországról, mint amit hazánk a költségvetési deficit leszorítása terén érdemel – tette hozzá. Ezt az igazságtalanságot se nekünk itt a teremben, se Magyarország polgárainak nem kell elfogadnia – szögezte le. Magyarország 2011-ben és 2012-ben is teljesíteni tudta célját. A magyar kormány, Brüsszellel ellentétben, 2012-ben is jól számolt, nekünk volt igazunk, amikor azt mondtuk, hogy bőven 3 százalék alatt tudjuk tartani a költségvetés hiányát – hívta fel a figyelmet a Fidesz frakcióvezetője. Most azt kérjük, hogy Magyarországgal szemben ne alkalmazzanak kettős mércét – szólított fel Rogán Antal.