Ez már Európáról szól

Ez már Európáról szól
Nem engedhető meg, hogy elveszítsék a megélhetésüket azok, akik eddig főállásban trafikot működtettek, de nem nyertek a dohányboltpályázaton – jelentette ki a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában felvételről sugárzott beszélgetésben közölte, a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket. Most összesítik, hogy hány ilyen ember van.

A miniszterelnök a trafiktendert azzal indokolta, hogy a kormány a jelenlegi 44 ezerről 5 ezerre akarta csökkenteni a cigarettát árusító üzletek számát. Ugyanis – folytatta – évente 35 ezren halnak meg dohányzás következtében, és felmérések szerint a fiatalok negyede cigarettázik, mivel ma lényegében ellenőrzés nélkül hozzájuthatnak a dohányáruhoz.

A profit igazságosabb szétterítése a cél

A kormányfő elmondta, hogy a népegészségügyi okokból megkezdett átalakítást a kormányzati gazdaságpolitikába illesztették; ezzel az volt a céljuk, hogy igazságosabban osszák szét a dohányértékesítésből származó profitot, hogy az multinacionális áruházláncok helyett magyar vállalkozásokhoz kerüljön. A kabinet számítása szerint az eddigi haszon nagyjából kétszerese lesz magyar kis- és közepes vállalkozásoké – közölte, megjegyezve: nemzeti szempontból az a lényeges, hogy nemzetközi cégek helyett magyaroké legyen a profit nagy része.

Orbán Viktor azt is elmondta, minden olyan adatot nyilvánosságra hoznak, amely nem akadályozza, hogy az átalakítás július 1-jével végbemenjen. A szerződéskötések után pedig mindenki az összes adatot megismerheti – tette hozzá, megjegyezve, a koncessziós szerződések világossá teszik majd a pályázók vállalásait.

Magyarország megtette a magáét

Már nem Magyarországról, hanem Európáról szól az a kérdés, hogy hazánk kikerül-e a túlzottdeficit-eljárás alól. Magyarország megtette a magáét, a költségvetési hiányát arra a szintre csökkentette, ahová az Európai Unió azt kérte, ezért, ha az EU tartja magát a saját alapelveihez – különösen az egyenlő elbírálás és az igazságosság elvéhez –, akkor meg kell szüntetniük a hazánk elleni túlzottdeficit-eljárást – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 180 percnek adott, pénteken sugárzott interjújában. A csütörtökön rögzített beszélgetésben a kormányfő hangsúlyozta, az eljárás uniós csatlakozásunk óta folyamatosan fennáll, miután Magyarország 2004 és 2010 között egyszer sem teljesítette a megszüntetéshez szükséges vállalásait.

Gyakran nem adják meg a tiszteletet az európai nemzeteknek

Annak kapcsán, hogy várhatóan pénteken jelenik meg az Európai Bizottság tavaszi országjelentése, amelyből az is kiderülhet, hogy hazánk kikerül-e a túlzottdeficit-eljárás alól, Orbán Viktor csütörtökön azt mondta, a kormányzatnak mindenféle egymásnak ellentmondó hírei vannak a dokumentum tartalmáról, „ilyenkor a legbölcsebb dolog hallgatni és várni”. Hozzátette: függetlenül azonban a jelentéstől, a Magyarország elleni támadások, és az a körülmény, hogy egyes államoknak engedményt adnak a deficit ügyében – hazánknak pedig sosem – világossá teszi, hogy egy igazságtalan Európában élünk. Látható, hogy a válság terheit gyakran a szegényekre akarják hárítani, gyakran alkalmaznak kettős mércét, gyakran nem adják meg a tiszteletet az európai nemzeteknek, és gyakran tárgyalás nélkül ítélnek, Magyarország esetében is – ezek szemben állnak az igazságosság elvével – tette hozzá a kormányfő.

Ez a differenciálás nagyon helyes

Arról, hogy a túlzott deficitről szóló mellett kötelezettségszegési eljárás is folyamatban van Magyarország ellen, Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt mondta, a kormányzatnak ezekről nincs új, írásos információja. Megemlítette azonban, hogy van két ügy, amely jól leírja, milyen helyzetben van jelenleg Európa. Az egyik, hogy az EU kifogásolja, hogy Magyarország különbséget tesz a kommersz rövidital és a valódi, gyümölcsből készült pálinkák adóztatása között. Ez a differenciálás nagyon helyes, de úgy tűnik, az unió, illetve a brüsszeli szeszipari lobbi erről más véleményen van – fogalmazott a miniszterelnök, aki azt is elmondta, a kormányzat a bíróságon is megvédi az álláspontját. A másik ügy, hogy érkezett egy leirat, hogy Magyarországnak a tengeri hajóin bizonyos szabályokat életbe kell léptetnie. „Most írunk egy levelet, hogy nincsenek tengereink, ezért ez a probléma nem minősül fontos és lényeges ügynek Magyarország szempontjából” – tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta, az EU sok százmillió ember közössége és rengeteg a vitás kérdés, ezért senki nem lepődik meg, ha a franciáknak vagy az olaszoknak több kötelezettségszegési eljárása van, mint Magyarországnak. „A dolog ettől még lényeges, mert miután nemcsak sok száz millió ember él az Európai Unióban, hanem hatalmas nemzetközi cégeknek is ez az otthona, ezek a cégek Brüsszelben a nemzeti érdek ellen elég gyakran lépnek fel, és nem is mindig sikertelenül” – fogalmazott.

Orbán alapos vizsgálatot követel a kiengedett bűnözők ügyében

Ugyancsak kettős mérce újabb bizonyítéka lenne, Orbán Viktor szerint, ha az Európai Bizottság Magyarország ellen fellépne az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének ügyáthelyezési jogköre kapcsán, miközben Hollandiában lényegében ugyanaz a rendszer működik, amit Magyarország is bevezetett.

Ennek kapcsán a kormányfő hangsúlyozta, vérlázító, hogy kiengedtek előzetesből olyan bűnözőket, akik nemcsak súlyos bűncselekményeket követtek el idős emberek rovására, hanem rablás közben meg is öltek embereket. A magyar igazságszolgáltatási rendszer nem volt képes arra, hogy négy év alatt ítélettel lezárja az ügyet. Közöttünk járnak idős embereket pénzért meggyilkolók, mert nem tudták őket időben elítélni, ami megengedhetetlen – hangsúlyozta. A kormányfő elmondta, konzultációt kért az igazságügyi minisztertől, akitől az ügy alapos kivizsgálását követeli. „Ki kell vennünk azokat az akadályokat a magyar jogrendszerből, amelyek lehetetlenné teszik, hogy a hatóságok kellő időben ítélettel zárjanak le ügyeket.”