Sztrájkolnak az izraeli légitársaságok לקראת הרחבת השביתה: „שמיים פתוחים” אושר

Vasárnap sztrájkba léptek az izraeli légitársaságok   לקראת הרחבת השביתה: „שמיים פתוחים” אושר

 

לקראת הרחבת השביתה: „שמיים פתוחים” אושר

על רקע שביתת חברות התעופה הישראליות ומחאת העובדים, אישרה הממשלה ברוב גדול את ההסכם. נתניהו: „נמשיך לקדם רפורמות”. לפיד: „השמיים הפתוחים – רפורמה טובה לישראל”. בהסתדרות כבר איימו בהרחבת השביתה ובסגירת נתב”ג
מורן אזולאי ואביטל להב

 

המחאה והשביתה לא מנעו את האישור: הסכם „שמיים פתוחים” אושר היום (א’) בממשלה, ברוב של 16 תומכים לעומת שלושה מתנגדים בלבד. המתנגדים היחידים להסכם היו שרי ישראל ביתנו יצחק אהרונוביץ’ וסופה לנדבר, ועמיר פרץ מהתנועה. לעומתם, שרי הליכוד, יש עתיד והבית היהודי תמכו בהצעה. בעקבות האישור בממשלה דנים בהסתדרות בצעדי התגובה. שר האוצר יאיר לפיד ושר התחבורה ישראל כץ התבקשו להגיב בתוך 45 יום על שאלות שעלו במהלך הדיון.

 

 

עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet 

 

 

ההסכם אושר, השביתה תתרחב? נתב"ג, הבוקר (צילום: מאיר אוחיון)
ההסכם אושר, השביתה תתרחב? נתב”ג, הבוקר (צילום: מאיר אוחיון)

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בדיון כי „מטרת הרפורמה שאישרנו היום היא הורדת מחירי הטיסות מישראל ואליה והגברת התיירות הנכנסת. אני מברך את שרי האוצר והתחבורה שהתייצבו להעביר את הרפורמה הזאת שנדונה כבר שנים רבות”

 

 

שר החקלאות יאיר שמיר מישראל ביתנו, בחר שלא להשתתף בדיון ובהצבעה בשל „ניגוד עניינים למראית העין” וזאת בשל תפקידו בעבר כיו”ר דירקטוריון „אל על”. השר אהרונוביץ’ הסביר כי התנגד מפני שצריך לקחת בחשבון אם הדרישות מקשות על חברות התעופה. השר לנדבר התנגדה כיוון שלטענתה לא הוצגו בפני השרים נתונים מספקים על אודות התוכנית.

 

 

הכול אדום. נתב"ג, היום (צילום: מוטי קמחי)
הכול אדום. נתב”ג, היום (צילום: מוטי קמחי)

 

 

 

 

ההסכם ייכנס לתוקפו באפריל 2014, ועד אז יתנהלו מגעים מול חברות התעופה בנוגע לצעדים שהממשלה יכולה לנקוט על מנת לשפר את כושר התחרות של החברות הישראליות עם החברות האירופיות.

 

 

במסגרת ההחלטה, אישרה הממשלה גם הגדלה של השתתפות המדינה בהוצאות האבטחה של החברות בסכום של חמישה מיליון שקל בשנה. עם זאת, עד כניסתו לתוקף של ההסכם תגדיל הממשלה ככל הנראה את השתתפותה בהוצאות האבטחה בכ-100 מיליון שקל נוספים ובסך הכול תשתתף ב-80% מעלויות האבטחה של החברות (סכום של כ-400 מיליון שקל בשנה).

 

צילום: אלי מנדלבאום, עומר שוורץ, רויטרס

הפגנת עובדי חברות התעופה בירושלים


 

 

ההסכם אושר בזמן שמחוץ לישיבת הממשלה מחו נגדו מאות עובדי חברות התעופה הישראליות, בטענה שיסכן את עתיד החברות ועלול להביא לפיטורי אלפים. בהסתדרות כבר איימו כי שביתת חברות התעופה, שהחלה בשעה 5:00, תתרחב לענפים נוספים בתחום התחבורה – ואף איימו לסגור את נתב”ג.

 

„העם דורש צדק אווירי”, זעקו המפגינים בירושלים, שהבעירו צמיגים והתעמתו עם כוחות הביטחון. שמונה בני אדם נעצרו במהלך האירועים. המוחים בירושלים, בהם מאות עובדים של חברות אל על, ארקיע, וישראייר, הניפו שלטים שעליהם נכתב בין היתר: „לפיד, גם אנחנו מעמד הביניים” ו”במלחמה הבאה טסים עם?”. מולם ניצבו כוחות גדולים של משטרה, מג”ב ומאבטחים ממשרד ראש הממשלה, וכן כלי רכב כיבוי אש שהגיע למקום כדי לכבות את הצמיגים הבוערים.

 

 

ממתינים לטיסה שלא יצאה. נתב"ג, היום (צילום: רויטרס)
ממתינים לטיסה שלא יצאה. נתב”ג, היום (צילום: רויטרס)


המטוסים קורקעו (צילום: רויטרס)
המטוסים קורקעו (צילום: רויטרס)

 

 

 

כמה מהמפגינים החליפו מהלומות עם כוחות מג”ב, שניסו להדוף אותם ולמנוע מהם להתקרב למשרד ראש הממשלה ולבנק ישראל. אסי, עובד תחזוקה באל על כבר 20 שנה, הגיע לירושלים כדי למחות ואמר כי „הציבור הלך לבחור. הוא רצה לחם, אבל הוא קיבל עוגות, יש פה סיסמה ואין פה שום דבר אחר. אנחנו חושבים שמדיניות ‘השמיים הפתוחים’ היא ספין של שר התחבורה. אל על קיימת 65 שנה ונבנתה בדם, אנחנו מרוויחים משכורת ממוצעת ומטה ורוצים לפגוע בנו. אנחנו מעמד הביניים ששר האוצר דיבר עליו”.

 

אשר אדרי, יו”ר ועד העובדים בחברת „אל על”, אמר כי „ההחלטה עברה כלשונה, אנחנו מתביישים בממשלת ישראל שהפקירה אלפי משפחות, אנחנו נמשיך את המאבק שלנו, נמשיך לשמור על הפרנסה שלנו ונמשיך לשמור על התעופה האזרחית בניגוד לשר ישראל כץ ולשר יאיר לפיד שהפקיר אותנו לגחמות שלו. אני פונה עכשיו לעופר עיני יו”ר ההסתדרות להיכנס איתנו למאבק הצודק הזה, אני בדרכי לעופר עיני על מנת לבקש ממנו לעצור את כל התעופה האווירית והימית במדינת ישראל”.

 

יגאל כהן, יו”ר ועד עובדי ארקיע, מסר בעקבות אישור ההסכם: „נמשיך בשביתה ובמאבק, נדרוש מיו”ר ההסתדרות להעלות הילוך במאבק למען חברות התעופה הישראליות. לא ניתן לשר התחבורה לחסל את כל התחבורה האווירית בארץ. ניאבק בכל הכוחות שיש לנו”.

 

 

 

"מתביישים בממשלה". הפגנת עובדי חברות התעופה, היום (צילום: עומר שוורץ)
„מתביישים בממשלה”. הפגנת עובדי חברות התעופה, היום (צילום: עומר שוורץ)


המפגינים הבעירו צמיגים (צילום: גיל יוחנן )
המפגינים הבעירו צמיגים (צילום: גיל יוחנן )

 

 

שר האוצר לפיד אמר במהלך הדיון בממשלה כי „רפורמת ‘השמיים הפתוחים’ טובה לישראל. היא תוביל להורדת המחירים ולהגברת התחרות, ולא תפגע בהיקף מקומות העבודה במשק אלא להפך”. לפיד ציין כי התאחדות התעשיינים מעריכה שייווצרו כ-10 אלף מקומות עבודה חדשים בענף המלונאות בעקבות ההסכם, שצפוי להגדיל את מספר התיירים שיגיעו לארץ ממדינות אירופה.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו לא התייחס בפתח ישיבת הממשלה למשבר, אך כמה שרים הבהירו עוד קודם לכן כי יתמכו בהסכם המוצע, בהם שר השיכון אורי אריאל ושר התיירות עוזי לנדאו. „ההסכם חיוני בכדי לחולל צמיחה במדינה, בעיקר כשהכלכלה לא במצב הכי טוב”, הבהיר לנדאו.

 

לעומתם, הסביר השר להגנת הסביבה עמיר פרץ כי „ההסכם הוא לא טוב. אני לא בטוח שזה ישפיע באופן מיידי על הכלכלה הישראלית. המטלות של אל על הן כמו של חברה לאומית ובמצבי חירום היא נושאת בהוצאות כבדות”. פרץ כאמור התנגד להסכם, יחד עם אהרונוביץ’ ולנדבר.

 

 

לפני הישיבה, הגיב שר התחבורה ישראל כץ בביטול לדו”ח שנחשף בסוף השבוע ולפיו חברת „אל-על” עלולה לקרוס. הוא אמר באולפן ynet כי „‘אל-על’ וחברות אחרות ייתנו בונוס לאיש יחסי ציבור שלהם, הדו”ח הזה וכל המידע הרלוונטי הוגש לשרי הממשלה, אין בו שום דבר רלוונטי. יש דו”ח והדו”ח עוסק בהערכות מדינת ישראל. זה תרחיש של החמרה במצב ‘אל-על’ בלי קשר ל’שמיים פתוחים’. זאת ההזדמנות של ‘אל-על’ לייעל את עצמה”.

 

יו”ר ההסתדרות עופר עיני אמר במשדר כי „התוצאה תהיה פיטורים של משהו כמו 15 אלף עובדים, מה שאני אומר זה שלכל דבר יש את הקש ששובר את גב הגמל. עד היום לא התקיימה אפילי ישיבה אחת איתי. אני חושב שהדבר הזה ראוי לדיון אמיתי. בברזיל עשו ‘שמיים פתוחים’ והתחרטו. אנחנו רק רוצים להיות שקטים שחברות תעופה ישראליות ימשיכו להתקיים”.

 
 

בהכנת הידיעה השתתפו נועם (דבול) דביר בילי פרנקל וגלעד מורג

Vasárnap sztrájkolni kezdtek három izraeli légitársaság dolgozói tiltakozásul az Európai Unióval kötött „nyitott égbolt” egyezmény miatt, amelyet a kormány várhatóan életbe léptet szokásos heti ülésén.

A kormányülés közben mintegy hatszázan tüntettek az épület előtt a megállapodás ellen, nyolc – a kerítést áttörésével és utak megbénításával próbálkozó tiltakozót – előállítottak a rendőrök. A szakszervezetek szerint össze fognak omlani az izraeli légitársaságok az egyezmény ratifikálását követő szabad versenyben, és elveszítheti állását mintegy 17 ezer alkalmazott.

Ofer Eini, a legnagyobb izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut vezetője egy hónapos haladékot kért a kormánytól a további tárgyalásokra és a helyi légitársaságok megfelelő felkészülésére.

A „nyitott égbolt” azonnali elfogadását támogató Jiszráel Kac közlekedési miniszter szerint viszont a verseny olcsóbb repülőjegyeket ígér az izraeli utasoknak, és elősegíti a turizmust. A kormányban az izraeli katonai rádió szerint többségben vannak az egyezmény támogatói.

Tiltakozásul hajnalban meghatározatlan időre sztrájkba léptek az EL Al, az Arkia és az Israir nevű vállalatok dolgozói, de munkabeszüntetésük megkezdése előtt előrehozták a vasárnapi járatok indítását, ezért a külföldi utasok jelentős része elhagyhatta Izraelt.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtér működik, az Izraelbe utasokat szállító külföldi légitársaságokat nem érinti a munkabeszüntetés.