Rogán:”Töretlen a bizalom”

„Töretlen a bizalom”
Elsőként az V. és a VII. kerületi Járási Hivatalban alakítottak ki a lakosság számára kincstári állampapír forgalmazási pontot. Az államnak az a dolga, hogy minél többrétű szolgáltatását minél egyszerűbben és minél kényelmesebben juttassa el a polgárokhoz – hangsúlyozta Rogán Antal a csütörtöki megnyitón. Az elmúlt hónapokban kiderült, a piac, a külföldi befektetők és a belföldi vállalkozók, befektetők, valamint a lakosság bizalma töretlen – húzta alá Varga Mihály.
L

A Magyar Államkincstár járási hivatalokban történő megjelenéssel bővíti állampapír forgalmazói hálózatát. Elsőként az V. kerületi Járási Hivatalban (1051 Budapest, Erzsébet tér 3.), illetve a VII. kerületi Járási Hivatalban (1073 Budapest, Erzsébet körút 6.) nyílik állampapír forgalmazási pont.

A magyar állampolgárok, családok pénze sehol nincs nagyobb biztonságban, mint magyar állampapírban a Magyar Államkincstárnál – húzta alá Rogán Antal az V. kerületi Járási Hivatalban tartott sajtótájékoztatón. A politikus mindig is furcsállotta, hogy egy magyar állampolgár nehezebben fér hozzá a magyar állampapírhoz, mint bármilyen banki befektetési formához. A polgármester bízik benne, nem ez a pont lesz az egyetlen, hanem több száz követi majd az országban. Az államnak az a dolga, hogy minél többrétű szolgáltatását minél egyszerűbben és minél kényelmesebben juttassa el a polgárokhoz – fűzte hozzá. A polgármester szerint az állampapír forgalmazási pont létrejötte világos jelzése annak, hogy a Magyar Államkincstár, a járási hivatal, illetve a helyi önkormányzat harmonikusan tud együttműködni.

Varga Mihály aláhúzta, az állampapír forgalmazási pont megnyitása arról is szól, hogy töretlen a bizalom a magyar gazdaság, a gazdaságpolitikai iránt. A miniszter emlékeztetett; a februári devizakötvény kibocsátása rendkívül sikeres volt, és történelmi alacsony hozamon keltek el a 10 éves állampapírok. A politikus szerint a belföldi vállalkozók, befektetők, valamint a lakosság bizalma is töretlen. A miniszter szerint jó és hasznos egy államnak, ha a saját valutájában, a lakossága irányába adósodik el, s ez az elmúlt két évben megvalósult. 2012-ben körülbelül 240 milliárd forintnyi volt a lakosság kezében levő állampapír-állomány; a 2013 március végi állapot szerint ez a szám 1177 milliárd – tájékoztatott Varga Mihály. A politikus szerint ez azt jelzi, hogy sokan megértették: a magyar állam és lakosság egymásra van utalva.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, az elmúlt hetekben az is kiderült, talán a leginkább megbízható eszköz az állampapír. Ciprus példáján jól látható, hogy az Európai Unión belül időnként felbukkannak törekvések a lakossági betétek megadóztatására. A magyar kormány soha nem fontolgatott ilyet, a jövőben sem fog ilyet tenni – szögezte le. Aláhúzta, amit az állam garantál, azt biztosra lehet venni. „A magyar állam több mint ezer esztendeje működik, tehát abban lehet bízni, hogy amit az államnak az ember magánszemélyként hitelez, azt az állam mindenképpen törleszteni fogja” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Az államkincstár a most megnyílt forgalmazási helyekkel együtt a fővárosban jelenleg öt helyszínen értékesít lakossági állampapírokat, országszerte pedig  a 19 megyeszékhelyen van irodája. Az elkövetkezendő hetekben további nyolc újabb állampapír forgalmazási pont nyitását tervezi a Kincstár az ország egész területén, és ez a szám tovább bővülhet a későbbiekben. A járási hivatalokban történő megjelenés mellett április második felétől mobil állampapír forgalmazási pontokkal is találkozhatnak az ügyfelek az ország számos területén megrendezett eseményeken – tájékoztatott Kandrács Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke.

A Magyar Államkincstár — első ütemben — értékpapír számlanyitási- és kezelési szolgáltatással (értékpapír-, Start- és Tartós Befektetési Számla nyitása, WebKincstár és TeleKincstár szerződések megkötésének lehetőségével) várja leendő és meglévő ügyfeleit a járási hivatalokban. Második ütemben a forgalmazói pontokon május 31-étől bankkártyás fizetéssel is lehetővé válik az állampapír vásárlás. Fontos kiemelni, hogy a szükséges, kiegészítő szerződések megkötését követően — WebKincstár és TeleKincstár szerződések — az állampapír befektetéseket kényelmesen interneten, vagy telefonon keresztül, akár otthonról is lehet intézni, továbbá hogy az értékpapírszámlát érintő jóváírási tranzakciókról díjmentes SMS szolgáltatás igénybevételével is értesülhetnek az ügyfelek. A kirendeltségek elérhetőségéről és nyitvatartási idejéről, illetve a rendezvényeken való megjelenésről a Magyar Államkincstár honlapja bővebb felvilágosítást nyújt .