Láng György (1908-1976)

Láng György emlékest

 

2013. április 24. Szerda, 19:00 óra / Bálint Ház (Budapest VI. ker., Révay u. 16.)
Láng György (1908-1976) zeneszerző, író, karnagy és grafikus. A Tamás templom karnagya vagy a Beethoven tavasza, Haydnról, Boticelliről írt életrajzi regénye (Primavera) máig alapvető és népszerű olvasmány.

l__nggy__rgy_eml__kest.jpg

Kismonográfiát írt Bartókról, Hanele című könyvét saját grafikáival illusztrálta, így képet kapunk képzőművészeti tehetségéről is. Kodály Zoltán növendéke volt a Zeneművészeti Főiskolán, ahol zeneszerzőként és karnagyként diplomázott. Később a Képzőművészeti Főiskolát is elvégezte.

Karrierjét a háború törte ketté, de optimizmusa a haláltáborban sem hagyta el, újságot szerkesztett „Alpenjager tábor” címmel, amelyért még élete végén is kapott köszönőleveleket a túlélőktől.

Az ötvenes években zenei és képzőművészeti előadásokat tartott, énekkarokat szervezett, de számos politikai támadás érte, ezért sem zeneszerzőként, sem íróként nem tudott érvényesülni. Szórakozóhelyeken zongorázott, hogy eltartsa családját és közben írt és komponált. Halála után, felesége közreműködésével  feljegyzései alapján született a Te szőke gyerek – egy kocsmazongorista feljegyzései című kötet, amely végigkíséri az életét és közben izgalmas képet fest az ötvenes évekről, a pesti éjszakákról.

Hosszú idő után, szinte a véletlen szerencsének köszönhetően került elő Láng György zeneszerzői és előadói hagyatékának egy újabb része. A fellelt műveket a komponista, író és grafikusművész saját gyermekeinek dedikálta.

Hála a modern digitális hangtechnikának, az eredeti amatőr felvételeket sikerült a mai, elkényeztetett fülek számára is élvezhető minőségűvé varázsolni.

A rendhagyó koncerten felhangzik Láng György jó néhány, soha be nem mutatott szerzeménye. A darabok némelyikét maga a szerző játssza, illetve énekli. Más dalokat az esten fellépő muzsikusok dolgoztak fel és adnak elő.

A számos ősbemutatóval tarkított hangversenyen Diána Samu-Pandzarisz és az operista Tarján Pál énekel, Szabadi Vilmos hegedűművész, Mester Sándor gitárművész és a Dina együttes játszik.

Műsorvezető: Bodnár Eszter, kántor: Kozma György.

Műsor:
Filmrészletek Láng Györgyről
My Sten,  Jidische Mamme, Brider  c.  dalok felvételről
Láng György saját előadása felvételről
Concerto Ebraico / Játssza: Szabadi Vilmos
Jimby / Játssza: Dina zenekar
Mangó bokrok / Énekel: Tarján Pál

Bejátszásokkal kombinált zenészekkel előadott zenedarabok
:
Matabayo,  Johnny, Komisz kocsis, Járom az utcát, Messzi ég, Egy nyár végi alkony, Őszi dal, Havannai levél, Vorei Morii, Meghalni vágyom

 

Rendező:

Láng András