Terrorcselekmény történt Bostonban

„Förtelmes és gyáva” Obama elismerte: terrorcselekmény történt Bostonban

Obama: Boston bombing ‘act of terror’

Us president speaks following blasts at Boston marathon, says incident was ‘heinous, cowardly act’ used to target innocent civilians; Netanyahu, Peres express condolences 
Yitzhak Benhorin

WASHINGTON – US President Barack Obama addressed Tuesday the Boston Marathonbombing, in which three people were killed and 176 were injured, 17 critically.

 

President Obama called the Boston bombings an „act of terror,” but said it is not clear yet whether the twin blasts were the work of a foreign or domestic group or a „malevolent individual.”

 

Related stories:

 

He called the bombing „a heinous and cowardly act” used to target innocent civilians.

 

 

In an appearance in the White House briefing room, Obama urged Americans to be vigilant and to watch for suspicious activity.

Nyilvánvaló, hogy terrorcselekmény történt”

A nyilatkozatot követően azonban a Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékese kijelentette, hogy mivel Bostonban a tettesek több robbanószerkezetet is működésbe hoztak, „nyilvánvaló”, hogy terrorcselekmény történt és az ügyet ennek megfelelően fogják kezelni. Azt majd a nyomozásnak kell majd kiderítenie, hogy a támadást külföldi vagy belföldi terrorcsoport tervelte-e ki és hajtotta végre.

A CNN úgy értesült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrorcselekmény történt, de az első jelentésekkel ellentétben még senkit sem vettek őrizetbe. A hírszerzés szerint a bostoni maratont megelőzően semmilyen jel sem utal arra, hogy bármilyen veszély fenyegetne.

Eric Holder, az USA főügyésze az igazságügyi minisztérium teljes eszköztárát az ügy kivizsgálására fogja fordítani – közölte Carmen Ortiz, az igazságügyi minisztérium képviselője.

Kukákban robbantak a bombák

A bostoni robbantással párhuzamosan tűz ütött ki a JFK Könyvtárában is, de Ed Davis, bostoni rendőrfőnök a nap folyamán cáfolta a korábban felmerült feltételezést, hogy a két eset között összefüggés lehet. Ugyanakkor amerikai médiabeszámolók szerint a könyvtárban házilag készített gyújtószerkezet okozta a tüzet.

Túlélők vigasztalják egymást a tragédia után

A CNN rendőrségi információkra hivatkozva közölte, hogy a futóversenyen történt detonációkat házilag készített robbanószerkezetek okozták, amelyeket kukákban rejtettek el a tettesek. A viszonylag kis méretű pokolgépeket golyócsapágyakkal töltötték meg, hogy növeljék a roncsolás hatásfokát.

Házkutatást tartott a rendőrség

Átkutatott egy lakást a rendőrség helyi idő szerint hétfő éjjel Boston külvárosában; a hatóságok megerősítették, hogy a házkutatás a nagyvárosban rendezett maratoni futás célvonalánál elkövetett robbantással függ össze.

A WBZ tévéállomás szerint a rendőrség nem közölte, kinek a lakását kutatták át Revere városrészben, és mit kerestek. A hatóságok egyelőre nem közölték, milyen nyomon indultak el a hétfő esti robbantásos merénylet tettesei után. A merénylet ügyében az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezeti a nyomozást.

Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik leghíresebb futóversenye, amelyen idén mintegy 27 ezer amatőr és profi versenyző vett részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott. A futamot hagyományosan mindig április harmadik hétfőjén, a hazafiak napján tartják.

Nincsenek magyar sérültek

Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az MTI-nek elmondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, de magyar sérültről nem kaptak tájékoztatást, magyar állampolgároktól pedig a külképviseletekre segélykérés nem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő – két New Jersey-i, egy budapesti és egy kecskeméti lakos – indult. Mindnyájan célba értek, az utolsó közülük mintegy húsz perccel a robbanás előtt futott be.

A maratoni finisnél történt két detonáció között mintegy tíz másodperc telt el. A környéket, a közeli zöld metróvonalat, a Charles-folyó hídjait, de még Boston légterét is lezárták. A bostoni robbanások nyomán elővigyázatosságból Bostonban, New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban is megszigorították az óvintézkedéseket.

Iszlamista terrorszervezetek „üdvözölték” a robbantást  

Iszlám terrorszervezetek „üdvözölték” a bostoni merényletet, a Hamász, a Hezbollah és az Iszlám Dzsihád tagjai gáza utcáin cukorkákat osztogattak a jókelőknek a hírek hallatán. Erről bővebben itt olvashat.


Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítéséhez. Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte együttérzését.

ENSZ-főtitkár: értelmetlen erőszak

„Elítélem ezt az értelmetlen erőszakot, amely még inkább rémületbe ejt amiatt, hogy olyan rendezvényen történt, amely az egész világból érkezett embereket egyesíti” – közölte Ban Ki Mun a világszervezet New York-i központjában, a ruandai népirtás áldozatainak emlékére tartott rendezvényen a bostoni robbantások kapcsán.

A főtitkár részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és azt ígérte, hogy a későbbiekben hivatalos nyilatkozatot tesz a történtekkel kapcsolatban. „Egyelőre csak azt akarom mondani, hogy gondolatban Boston lakóival vagyok” – tette hozzá.

Szélsőjobboldali vagy iszlamista?

A brit The Daily Telegraph számára nyilatkozó Alex Spillius szerint az elkövetőkről egyelőre csak találgatások vannak. Mindenesetre a szakértő szerint a támadást szélsőjobboldali radikálisok is elkövethették. Ami a szélsőjobboldali elkövetőkre utalhat: egyrészt április 15-e az Egyesült Államokban az adó visszaigénylés beadásának a határideje. A szakértő szerint ez jó alkalom arra, hogy kormányellenes akciót kövessenek el. Másrészt a Boston Maraton liberális, multikulturális esemény, amely szintén célpont lehet szélsőjobboldali szervezetek számára. Peter Neumann, a londoni King’s College biztonságpolitikai tanszékének professzora ellenben úgy vélekedett, hogy az elkövetés módszere legfőképpen iszlamista elkövetőket sejtet. Úgy vélekedett, hogy a New York elleni sikertelen támadást követően az iszlamista szélsőségesek könnyebb célpontnak tartották Bostont. „A különböző csoportoknak megvan a saját elkövetési módszere. Az IRA például autókba rejtette a bombákat, míg az egy helyszínen elkövetett több robbantás az al-Kaida névjegyévé vált” – mondta Neumann, aki szerint a pokolgépek minősége leginkább arra utal, hogy „amatőr szélsőjobboldali, vagy al-kaidás elkövető” áll a merényletsorozat hátterében.

Több merénylet évfordulója van a héten

Ezen a héten van egyébként két korábbi nagyobb merénylet évfordulója is: az 1993-as wacói ostromé és az 1995-ös oklahomai robbantásé. A texasi városban 1993-ban elbarikádozta magát egy erőszakos cselekményekért és más jogsértésekért körözött szektavezető nyolcvan fanatikus hívével együtt. Az FBI ostromzár alá vette az épületet. A patthelyzetnek az vetett véget, hogy az épületben tűz ütött ki, és a szektatagok tűzhalált haltak.

Oklahoma Cityben pedig egy öbölháborús veterán, a később halálra ítélt és kivégzett Timothy McVeigh hajtott végre merényletet a wacói események második évfordulójára időzítve. A pusztító robbantásban 170 ember meghalt, csaknem 700-an megsebesültek, az anyagi kár meghaladta a 650 millió dollárt. 2001. szeptember 11-ig ez volt az Egyesült Államok területén elkövetett legsúlyosabb merénylet.

A newtoni mészárlásra emlékeztek a futók

Bostonban a 19. század vége óta rendeznek sporteseményeket a Hazafiasság Napján (Patriots Day): a Red Sox baseballcsapat játszik rendhagyó meccset reggel, valamint ezen a napon futják a világhírű Boston Maratont is, melyre a több tízezer futó mellett milliós számban érkeznek az érdeklődők, szurkolók – írja a Boston Globe. A lap szerint az idei maraton mottója a „26 mérföld a 26 áldozat emlékére”volt – a futók a táv teljesítésével a tavaly newtoni Sandy Hook általános iskolában lemészárolt 26 iskolás előtt tisztelegtek. A bostoni lap szerint a lemészárolt iskolások hozzátartozói közül többen ott voltak a robbantás közelében. A Bostoni Atlétikai Szövetség a támadást követően rövid közleményben közölte: „szomorú nap volt ez Boston és a futók számára, akik azért érkeztek, hogy élvezzék a 117. alkalommal megrendezett maratoni futást. Az ünneplés helyett hirtelen olyan helyzet állt elő, ahol a maratonnak már kevés jelentősége volt”.

Felülvizsgálják a londoni maraton biztonsági előkészületeit

Felülvizsgálják a vasárnapi londoni maratoni futóverseny biztonsági előkészületeit a hétfői bostoni versenyen történt robbanások után. A minden áprilisban megrendezett londoni maraton Európa legnagyobb ilyen jellegű rendszeres sportrendezvénye; a tavalyi versenyen 38 ezren álltak rajthoz. Nick Bitel, a versenyt rendező London Marathon vezérigazgatója a halálos áldozatokkal járó bostoni detonációk után, hétfőn éjjel nyilatkozatban fejezte ki megdöbbenését az amerikai nagyvárosban történtek miatt, és kijelentette, hogy a hétfői nap „a sport nagyon szomorú napjává vált”.

Bitel közölte azt is, hogy a vasárnapi londoni maratoni verseny biztonsági terveit a szervezőcég a Scotland Yarddal közösen dolgozta ki, és a London Marathon a bostoni robbanások hírére azonnal kapcsolatba lépett a londoni rendőrséggel. Julia Pendry, a Scotland Yard főfelügyelője, a vasárnapi londoni futóverseny biztonsági előkészületeinek irányítója hétfő éjjeli nyilatkozatában kijelentette, hogy a londoni rendezvény biztonsági terve már elkészült, de ezeket a London Marathonnal együtt most felülvizsgálat alá veszik.

A Scotland Yard közölte ugyanakkor, hogy a múlt hétfőn elhunyt Margaret Thatcher néhai miniszterelnök szerdára tervezett temetési szertartásának biztonsági terveit a Bostonban történtek nem érintik, mert a ceremónia biztosítására kidolgozott tervek eleve rendkívül „széleskörűek”, és egyébként is „teljesen más természetű eseményről van szó”. Margaret Thatchertől a londoni Szent Pál-székesegyházban vesznek végső búcsút; a szerdai szertartáson jelen lesz II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is.

Fokozott készültség Franciaországban

A bostoni merényletet követően Franciaországban fokozott készültséget rendelt el a belügyminisztérium. Manuel Valls belügyminiszter arra utasította a rendőrségi vezetőket és a belügyi szerveket, hogy emeljék meg a járőrök számát és haladéktalanul léptessék életbe a terrorellenes protokoll (Vigiprate) legmagasabb fokozatát, a vörös riadót.

Francois Hollande államfő pedig Franciaország teljes szolidaritásáról biztosította kedden az amerikai népet és hatóságokat a halálos áldozatokkal járó bostoni pokolgépes merénylet kapcsán. Közleményében a francia elnök legmélyebb megrendülését, az áldozatok hozzátartozóinak pedig részvétét fejezte ki. A francia külügyminisztérium az Egyesült Államokban tartózkodó diplomatáinak „mozgósításáról” biztosította Washingtont. „A bostoni konzulátusunkat, a washingtoni nagykövetségünket, valamint az Egyesült Államokban tartózkodó valamennyi diplomatánkat mozgósítottuk, honfitársaink rendelkezésére állnak” – olvasható a külügyi közleményben.


atv.hu, MTI, BBC, Twitter, CNN ,bpi.hu ,ynet.co.il