NATO-főtitkár: Észak-Korea kiszámíthatatlansága a legfőbb veszély

NATO-főtitkár: Észak-Korea kiszámíthatatlansága a legfőbb veszély

Észak-Korea lépéseinek kiszámíthatatlansága jelenti a legfőbb veszélyt a Koreai-félszigetre és a régióra nézve Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerint. Rasmussen Tokióban közös politikai nyilatkozatot adott ki Abe Sindzó japán kormányfővel a nemzetközi szervezet és a szigetország együttműködésének elmélyítéséről.
„A párbeszéd hiánya, a kiszámíthatatlanság és a bizonytalanság a legfőbb veszélyforrás. Ezért fontos folytatni a párbeszédet (Phenjannal) és békés megoldást találni a jelenlegi konfliktusra” – hangoztatta Rasmussen a Kyodo hírügynökségnek adott interjújában.

A NATO-főtitkár leszögezte: ha Észak-Korea megtámadná az Egyesült Államokat, akkor a szervezet a kollektív önvédelem jogán Washington segítségére sietne, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy ez egyelőre csak elméleti lehetőség.

Az elmúlt napokban Rasmussenhez hasonlóan az amerikai külügyminiszter, a dél-koreai elnök és a japán kormányszóvivő is a Phenjannal való párbeszéd folytatását szorgalmazta, noha a kommunista rezsim a közelmúltban atomcsapással fenyegette meg a három országot. Ugyanakkor Washington és Tokió azt is leszögezte, hogy a tárgyalások újraéledéséhez Észak-Koreának lépéseket kell tennie atomprogramjának leállítása irányában.

Rasmussen találkozott Abe Sindzó japán kormányfővel is, akivel közös politikai nyilatkozatot adott ki a NATO és a szigetország közti együttműködés elmélyítéséről. Első közös nyilatkozatuk szerint a szervezet és Tokió a kibertámadások elleni védekezés, a terrorizmus elleni harc, a katasztrófa-elhárítás, valamint a tengeri biztonság területén tervezik szorosabbra fűzni kapcsolataikat.

„Látogatásom nem azt jelzi, hogy NATO permanens jelenlétre törekszik Ázsiában, de azt igen, hogy együtt akar működni a régióval” – közölte Rasmussen, a szervezet és Japán közös értékeit és stratégiai-biztonsági érdekeit hangsúlyozva.

Abe korábban többször utalt rá, hogy a japán alkotmány módosításával engedélyeznék az ország számára a kollektív önvédelmet. Elemzők szerint ezzel a kormányfő a NATO-hoz akar közeledni, valamint egy háromoldalú, amerikai-ausztrál-japán katonai szövetséget akar létrehozni Kína felemelkedésének árnyékában.

Atomháborús videóval kampányolnak

Ahogy beszámoltunk róla, a hét végén Phenjan az Egyesült Államok elleni atomháborút modellező videofelvételt tett közzé: a terv szerint az észak-koreai hadsereg négy amerikai célpontra mér atomcsapást.

A kabinet honlapjára, illetve a Youtube fajlmegosztóra feltett felvételen célpontként szerepel Washington, Los Angeles és Hawaii, illetve még egy helyszín az Egyesült Államok középső részén, amelyet a kommentátor Colorado Springsnek nevez, ugyanakkor a bemutatott térképen inkább Arkansas állam déli vagy Louisiana északi részére mutat a rakéta útját jelölő nyíl. A Colorado államban fekvő Colorado Springs vélhetőn azért került a célpontok közé, mert a közelében található az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD), valamint az amerikai légvédelmi akadémia – írja az USA Today című amerikai napilap.

A mintegy négyperces propagandafilmen tűzgolyók mutatják a rakétabecsapódásokat, s közben az ország hadierejét fitogtató rakétakísérletek és haditechnikai felvonulások láthatók rajta, rockos gitárszólók kíséretében. Már több mint négyszázezren tekintették meg az atomháborús tervet a Youtube-on.

Észak-Korea a minap atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Japánt is, miután ők szigorú szankciókat vezettek be vele szemben rakétakísérlete és föld alatti atomrobbantása miatt.

Észak-Koreában hétfőn ünneplik Kim Ir Szen államalapító születésnapját, és nyugati kémműholdak felvételeiből ítélve Phenjan egy újabb rakétakísérletre készül. Az effajta erőfitogtató rakétakísérleteket Phenjan jeles ünnepekhez vagy évfordulókhoz időzítve hajtja végre.

atv.hu / MTI / bpi.hu