Három tucatnyi súlyos sebesült szíriai érkezett Németországba orvosi kezelésre

Három tucatnyi súlyos sebesült szíriai érkezett Németországba orvosi kezelésre a szíriai ellenzék kérésére – közölték hétfőn a német hatóságok.

Németországba először érkeztek szíriai sebesültek gyógykezelésre. A 36 fős csoportban nők, gyerekek és férfiak egyaránt vannak. A német légierő gépe vitte el őket Jordániából, ahol csak átmeneti kezelést kaptak. Stuttgartban szálltak le, ahonnan Berlin, Hamburg, Ulm és Westerstede városok katonai kórházaiba szállították tovább őket.

Guido Westerwelle német külügyminiszter kijelentette, hogy fogadásukkal és orvosi kezelésükkel a kormány nem csak a sebesülteken segít, hanem politikai támogatását is kifejezésre juttatja az ellenzéki nemzeti koalíció iránt. Azt nem mondta el, hogy a sebesültek polgári személyek vagy pedig az ország véres polgárháborújában részt vevő ellenzéki harcosok.

Németország azt tervezi, hogy még ebben az évben 5 ezer szíriait fogad be, főként a polgárháborúban árván maradt gyerekeket és kisgyerekes családokat. Berlin eddig már 125 millió euró segéllyel támogatta a szíriai menekülteket, főként a szomszédos országokban kialakított táboraik életkörülményeinek javítása révén.

Westerwelle a sebesültek fogadásakor ismét felszólított a szíriai válság politikai megoldására. Németország fegyverrel nem támogatja a szíriai ellenzéket.

Az ENSZ közlése szerint a 2011 márciusában kezdődött szíriai viszály már több mint 70 ezer halottat követelt.