Újabb uniós kezdeményezéssel segítenék a nők politikai szerepvállalását

Újabb uniós kezdeményezéssel segítenék a nők politikai szerepvállalását

A férfiak és nők egyenlő európai parlamenti képviseletét célzó 50:50 kampány részeként, politikai mentorhálózat indítását jelentette be az Európai Női Lobbi (EWL) Brüsszelben. A mentorok egyikének az 50:50 kampány elindításában is részt vevő dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselőt kérték fel.

 

 

A tavaly elindított kampány célja, hogy a nők minél nagyobb számban jussanak vezető szerephez a 2014-es európai választást követően. Ennek érdekében, nyomást kívánnak gyakorolni a tagállamokra, illetve a nemzeti pártokra, hogy a jövőre felálló új Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban a nemek aránya tükrözze a teljes népesség összetételét.

 

A kampány részeként kerül sor a mentorhálózat elindítására, amelynek célja, hogy támogassa az etnikai kisebbségekhez tartozó nők és a külföldi származású nők részvételét a 2014-es európai parlamenti választásokon, valamint, hogy növeljék képviseletük számát a Parlamentben. Az alapítók szerint, európai szinten csak így lehet kezelni a politikai döntéshozatalban a nemek közötti egyenlőség és az etnikai sokféleség hiányát.

 

Jelenleg a női képviselők száma az Európai Parlamentben kevesebb, mint 35 százalék, és becslések szerint, kevesebb, mint 20 külföldi származású, vagy etnikai kisebbségi csoporthoz tartozó képviselő jutott mandátumhoz. Ez azt jelenti, hogy a képviselők kevesebb, mint 2 százaléka tartozik etnikai kisebbséghez, és még ennél is kevesebb az etnikai kisebbségi nő.

 

A mentorok azok a jelenlegi női európai parlamenti képviselők, akik hajlandóak megosztani tanácsaikat és tapasztalataikat a különböző politikai pártokkal és országokkal. Jelenleg 11 mentor van a hálózatban: Gurmai Zita, Bauer Edit, Marian Harkin, Mojca Kleva, Pervenche Berés, Britta Thomsen, Marije Cornelissen, Franziska Brantner, Franziska Keller, Ulrike Lunacek, Kartirka Liotard.

 

A mentorprogram minden olyan migráns vagy etnikai kisebbséghez tartozó nő számára nyitva áll, aki már részt vett a helyi, regionális, vagy nemzeti szintű politikában; és 2014-ben is indulni kíván európai választásokon.