A Zsidó Világkongresszus Közgyűlése a történelem során, mióta Izrael megalakult csak egyszer tartott ülés Izraelen kívül.

A Zsidó Világkongresszus Közgyűlése a történelem során, mióta Izrael megalakult csak egyszer tartott ülés Izraelen kívül.

Kossuth Rádió – 180 perczoltai-feldm

Kis Gábor István:

Jövő hónapban Budapesten tartja közgyűlését a Zsidó Világkongresszus hosszú idő után ez ez első alkalom, hogy nem Izraelben tartják ezt a közgyűlést. Miért?

Breuer Péter kollegám Feldmájer Pétertől, a MAZSIHISZ elnökétől kért választ.

 

Breuer Péter.

A Zsidó Világkongresszus Közgyűlése a történelem során, mióta Izrael megalakult csak egyszer tartott ülés Izraelen kívül.

 

Van egy Zsidó Kogresszus is, mely foglalkozik az antiszemitizmussal, milyen megoldást talál az antiszemitizmus elleni harcra?

 

Feldmájer Péter:

Két területen kell azt gondolom összefogást sürgetni, az egyik a történelmi egyházakkal való összefogás, alapvető, hogy a társegyházaink nagyon pozitívan állnak ezekhez a kérdésekhez, és mindig is kinyilvánítják ellenérzéseiket az antiszemitizmussal szemben.

A másik pedig, hogy az egész társadalmonak össze kell fogni a szélsőségesekkel, a rasszistákkal szemben, ez azt gondolom, hogy néha sikerül, néha nem, de egész Magyarországnak érdeke, hogy ezek a hangok, ezek az erők ne váljanak még inkább meghatározóvá.

 

Breuer Péter:

Hetekkel ezelőt egy jeruzsálemi konferencián Ön úgy nyilatkozott, hogy a kapcsolatok a kormánnyal kiválóak.

 

Feldmájer Péter:

Azt gondolom, hogy nem a Kormány antiszemitizmusáról van szó, hanem arról van szó, hogy egyre jelentősebb politikai csoportok megpróbálnak antiszemita, rasszista érveléssel szavazatokat szerezni és ennek érdekében semmitől sem riadnak vissza, szükség van arra, hogy úgy a kormánypártok, úgy a kormányoldal, mint az ellenzéki oldal összefogjon, és kimondja azt, hogy aki antiszemita, aki rasszista, az nem lehet a normális társadalom, az nem lehet a normális közélet része.

 

Breuer Péter:

Jeruzsálemi látogatása során, melyen részt vett a MAZSIHISZ és a BZSH ügyvezető igazgatója Zoltai Gusztáv is, megbeszéléseket folytattak izraeli partnerekkel, és egy nyilatkozatban mintha azt mondák volna, hogy a két ország között a kapcsolatok kiválóak, a jövőben is azon munkálkodnak, hogy ezek továbbfejlődjenek. Mi igaz ebből a hírből?

 

Feldmájer Péter:

Azt gondoljuk, hogy minden zsidónak, így a magyarországi zsidóságnak is alapvető érdeke, hogy Izrael, mint egy zsidó állam stabilan létezzen biztonságos határok között, ott az emberek nyugodtan tudjanak élni.

Mi ezen munkálkodunk, nem mi vagyunk ebben a főszereplők, de nagyon fontos az, hogy egy híd-szerepként próbáljuk az egyébként is igen jó magyar-izraeli államközi kapcsolatokat még jobbá tenni.

Vannak speciális kérdései a magyarorzsági zsidóságnak, mi úgy látjuk, hogy a mostani izraeli kormánykoalícióban vannak olyan erők, amelyek komolyan munkálkodnak azon, hogy az eddigi megosztottságot felszámolják, és valamennyi zsidó számára lehetővé tegyék a világon az azonos jogok gyakorlását Izraelen belül.

 

Kis Gábor István:

Az interjút teljes egészében a Halljad Izrael ma délutáni adásában hallgathatják meg.