Európa legnagyobb meg nem épült zsinagógája

Európa legnagyobb meg nem épült zsinagógája

 

 

El tudna képzelni a Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete helyett a Markó utcában egy zsinagógát? Ugye kicsit meglepőnek tűnik a felvetés. Pedig itt épület volna meg a múlt század elején a 70 méteres magas, 3800 fő befogadására alkalmas Lipótvárosi zsinagóga Foerk Ernő és Schömer Ferenc terve alapján.

 

Ha velem tart, megtudhatja, ennek és több kevéssé ismert zsinagóga múltját és jelenét.

 

Az 1800-as évek vége felé a jómódú zsidók új városrészbe, a Lipótvárosba költöztek a VI-VII. kerületből. Lakásokat béreltek, üzleteket nyitottak. 1891-ben már 12 000 fő volt a kerület zsidó lakossága, mely a teljes nagypolgárságot jelentette. Innen jártak a távoli, Dohány utcai zsinagógába. A várostól ingyen kapott üres telken – a Parlamenthez közel – szerettek volna zsinagógát építeni. 1898-ban ki is írták a pályázatot zsinagóga tervezésére, ezt nyerte meg Foerk Ernő és Schömer Ferenc. Az impozáns kupolás új zsinagóga azonban a magas költségek miatt soha nem épült meg. A hitközség az ingyen kapott telket a Dohány utcai zsinagóga szomszédos telkeire cserélte és azt építette át.

 

A XIX. század végére a Király utca környéki zsidónegyed átnyúlt a frissen megépült Andrássy út túloldalára is. E környék utcáit zsidó kispolgárok, kocsisok, fuvarosok és hordárok lakták.  Leginkább ők látogatták az istállóból átalakított, 1870-ben épült Dessewffy utcai zsinagógát. Itt működött a vörös sapkás szakmák (kocsisok, fuvarosok, hordárok) önsegélyzője is. Az ortodox zsinagóga napjainkban is eredeti funkcióját megtartva működik.

 

Ha ránéz a Vasvári Pál utca 5. sz. alatti, meglehetősen elhanyagolt épületre, biztos nem gondol arra, hogy udvara egy, Fellner Sándor tervei alapján 1887-ben épült zsinagógát rejt, és a Budapesti Talmud Egylet számára épült. (A zsinagóga köré U alakban épült lakóházat a közösség tagjai lakták.) Csak a homlokzatra helyezett tábla jelzi, hogy itt működik a budapesti Chábád Lubavics közösség imaháza és tanháza.

 

A Káldy Gyula utca 6. sz. alatt ma már hiába keresnénk Freudiger Mózes, gyáros által létrehozott lakás zsinagógáját. A szépen felújított épületben a könyvkiadó és szerkesztőség működik.

 

A Dor Hadas Egyesület és a vele együttműködő Marom Budapest Egyesület működteti a Mózes Házban lévő lakás zsinagógát. Ez talán a legmodernebb, legfiatalosabb budapesti zsinagóga.

 

 

 

2013. április 1.                                                                        (sztorma)