Az amerikai munkanélküliségi ráta jelenleg 7,9 százalékon áll.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legfontosabb irányítótestülete szerint akár a vártnál hamarabb is szükség lehet a kötvényvásárlási program felfüggesztésére annak magas költségei miatt.

A Fed Nyíltpiaci Biztosságának január végi üléséről közzétett jegyzőkönyv szerint több tag is amellett foglalt állást, hogy az eszközvásárlási program hatékonyságáról, költségeiről és kockázatairól zajló vizsgálatok hatására a testület akár a korábban kijelölt cél előtt felfüggesztheti vagy módosíthatja a programot. A bizottság a program bejelentésekor közölte: addig folytatják a kötvény- és jelzáloglevél-vásárlást, amíg „jelenős javulást nem tapasztalnak a munkaerőpiacon”.

A Fed irányítótestülete január végén amellett szavazott, hogy folytatja a havi 85 milliárd dolláros vásárlást tartalmazó harmadik mennyiségi enyhítési programját. A munkaerő-piaci „jelentős javulást”, akkor úgy definiálták, hogy a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá csökken, bár a programnak továbbra is feltétele, hogy az amerikai infláció ne nőjön 2,5 százalék fölé.

Az amerikai munkanélküliségi ráta jelenleg 7,9 százalékon áll.

Elemzők széles körű véleménye szerint a Fed és más jegybankok kötvényvásárlási programjai miatt van óriás likviditásbőség a nemzetközi pénzpiacokon. Ebben a helyzetben a befektetők egyre inkább keresik a magasabb hozamot biztosító befektetéseket.

Szakértők szerint ennek a likviditásbőségnek köszönhetően adott el a magyar államadósság-kezelő is 3,25 milliárd dollárnyi devizakötvényt múlt heti aukcióján.