Megszépül a pécsi zsinagóga

Megszépül a pécsi zsinagóga

 

Pécs: Rövidesen megkezdődik a zsinagóga felújítása, a munkák befejezése után folyamatosan látogatható lesz az épület. Az Értékes Pécs programban más egyházi épületeket is renoválnak.

p__csizsinag__ga_belulre.jpg
Fotó: www.pecsma.hu)
Százhúszmillió forintos fejlesztésből újulhat meg a pécsi zsinagóga, a munkák során berendeznek egy kiállítóteret is, amely a pécsi-baranyai zsidóság történetét mutatja be – jelentette be sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Schönberger András főrabbi.

Az 1958-ban műemlékké nyilvánított épületen 1999 óta folyamatosan végeztek kisebb felújításokat, kevés eredménnyel: több helyen beázik a mennyezet, hullik vakolat. A mostani munkák során kijavítják a zsinagóga tetőszerkezetét, kitisztítják az orgonát, helyreállítják a sérült vakolatot, restaurálják a festett falfelületeket, felújítják a padozatot és a padsorokat. A 144 éves pécsi zsinagóga még az idén megszépülhet.

Mint Páva Zsolt elmondta, Pécs a meglévő, több évszázadra-évezredre visszanyúló történeti és vallási öröksége, sokszínű kultúrája és a hozzájuk kapcsolódó értékek, valamint a városban jelen lévő vallási és kulturális sokszínűség miatt határozott úgy, hogy konzorciumi formában kívánja megvalósítani a turisztikai attrakciók fejlesztését.

Az „Értékes Pécs” programban az önkormányzat összefogott a zsidó hitközséggel, a református és a szerb-ortodox egyházközséggel, a közösen beadott pályázat eredményeként 420 millió forintot fordíthatnak templomok felújítására, kiállítóterek berendezésére és interaktív bemutatóeszközökre. (Pécs maDunántúli napló)