Építeni kell a fiatalok kezdeményezőkészségére

 

A Fidesz képviselőcsoportja olyan programon dolgozik, melynek az a célja, hogy segítse és ösztökélje a fiatalokat arra, hogy vállalkozásokat indítsanak – jelentette be Rogán Antal a H13 Diák — és Vállalkozásfejlesztési Központ átadó ünnepségen a Józsefvárosban. Kocsis Máté polgármester aláhúzta, a központnak köszönhetően beindulhat a környék gazdasági fellendülése. Képgalériánk megtalálható itt.Kocsis Máté elmondta, számos budapesti egyetemnek van kara a Palotanegyedben, naponta körülbelül 20 ezer diák fordul meg itt. Ezért döntött korábban a kerület vezetése arról, hogy a fiatalok számára fontos szolgáltatásoknak megteremti itt a helyét. A polgármester egyedülállónak nevezte az intézményt, mert a kulturális lehetőségeken túl támogatást nyújt a kezdő, fiatal vállalkozásoknak. Ha vannak olyan fiatalok, akik elvégezték az egyetemet, van egy jó ötletük, de nincs még megfelelő infrastruktúrájuk, pénzügyi hátterük, akkor bejöhetnek az intézménybe, mely a gondjukat viseli addig, amíg nem állnak meg a saját lábukon – fejtette ki.

 

Fotó: fidesz.hu

 

 

A Horánszky utca 13. szám alatt a H13 Diák – és Vállalkozásfejlesztési Központ a Józsefvárosi Önkormányzat által 2010-ben indított Európa Belvárosa Program részeként épült meg 643 millió forintból. Kocsis Máté újabb fordulópontnak nevezte a központ elindulását. Bízunk abban, hogy a környék küllemi megújulása után a gazdasági fellendülés is beindul, köszönhetően Diák – és Vállalkozásfejlesztési Központnak – tette hozzá.

 

 

 

Rogán Antal felidézte, diákvégei alatt, a 90-es évek elején sokat járt a VIII. kerület ezen részén, és jól emlékszik arra, hogyan nézett ki a környék, mit sugallt akkoriban. A politikus elismerését fejezte ki a józsefvárosi vezetőknek azért, mert az elmúlt években komoly elszántsággal valóban Palotanegyedet és belvárost faragtak a környékből.

 

 

 

A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a kontinensen nagyon magas a fiatalok munkanélkülisége, hazánkban is eléri az európai átlagot. Sok erőfeszítést kell tennünk, hogy ez a helyzet megváltozzon – tette hozzá. Rogán Antal szerint építeni kell a fiatalok kezdeményezőkészségére, és ezen kívül szükség van olyan intézményre is, ahol az ötletből vállalkozást, az induló vállalkozásból egy működőképes céget faragnak.

 

 

 

A politikus arról is beszélt, hogy vannak olyan támogatott kormányzati programok, amelyek célja az, hogy az induló kis-és középvállalkozások számára hitelt teremtsenek. Rogán Antal emlékeztetett, a munkahelyvédelmi akcióterv egyik rendkívül fontos eleme a magyar kis-és középvállalkozások kedvezőbb adózási feltételeinek a megteremtése. Ez sikeres lépés volt, több tízezren vették igénybe az új adókedvezményeket, de nem szeretnénk itt megállni – mondta el. Bejelentette, a Fidesz képviselőcsoportja olyan programon dolgozik, melynek az a célja, hogy segítse és ösztökélje a fiatalokat arra, hogy vállalkozásokat indítsanak, akár további kedvezményes adózási feltételeken keresztül. A program elemeit egy-két hónapon belül bemutatjuk, és azt követően a Parlamentben is szeretnénk vita tárgyává tenni – fűzte hozzá. Amelyik fiatalban megvan a kezdeményezőkészség, az ötlet, az állhasson a saját lábára Magyarországon. Mi egy ilyen országot szeretnénk építeni, ennek lehet az egyik alapköve az a ház, amelyben most állunk – zárta beszédét Rogán Antal.

 

 

 

Braun Márton örvendetesnek nevezte, hogy a közép-magyarországi régió, ezen belül főként Budapest az uniós átlaghoz közelítő GDP-mutatóval rendelkezik, de a dolog hátulütője az, hogy kevesebb uniós támogatást tudnak lehívni. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője ezért is tartja fontosnak az olyan kezdeményezéseket, ahol a helyi közösség, az önkormányzat támogatást nyújt a szűkülő források mellé.

A tájékoztatót követően a politikusok bemutatták az épületet a sajtó képviselőinek.

A központot működtetésében és a programok kidolgozásában a fenntartó Józsefvárosi Önkormányzat szorosan együttműködik a kerületben található egyetemekkel, számos szakmai és civil szervezettel, a Széchenyi Programirodával és más vállalkozásfejlesztési szervezetekkel. A H13 szakmai partnere többek között a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Széchenyi Programiroda, a Corvinus Egyetem, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ). Továbbá az ELTE Hallgatói Karrier- és Szolgáltató Központ, az Új Nemzedék Ház, a Spin 0ff Klub, a Magyar Üzletasszonyok Egyesülete, a Józsefvárosi Iparkamara, az Óbudai Egyetem, a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetsége, a Zöldövezet Társulás és a Civilek a Palotanegyedért Egyesület.

A H13 inkubációs házként is működik: befogad innovatív vállalkozói ötleteket, az inkubáltaknak szakmai képzést és üzleti mentorálást nyújt. Az inkubációs programban való részvételre pályázati úton, üzleti tervvel lehet jelentkezni. Elsősorban 18 — 35 év közötti fiatalok jelentkezését várják. Bővebb információ a h13.hu/ oldalon olvasható.