Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a mai napon hivatalában fogadta Dr. Khalid M. Al-Ankary-t, Szaúd-Arábia felsőoktatási miniszterét

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a mai napon hivatalában fogadta Dr. Khalid M. Al-Ankary-t, Szaúd-Arábia felsőoktatási miniszterét. A kétoldalú tárgyalást követően a tárcavezetők Együttműködési Szándéknyilatkozatot írtak alá, melynek tárgya a két állam közötti tudományos és oktatási kapcsolatok erősítése.

Az együttműködési szándéknyilatkozat az oktatási és tudományos kapcsolatok terén ösztönzi a közvetlen intézményközi kapcsolatok létrejöttét, a szakértői cseréket, a szakmai tapasztalatcserét, valamint kutatócsoportok létrehozását. A felek ösztönzik továbbá a helyi és nemzetközi konferenciákon, könyvkiállításokon való részvételt, a tudományos előadások tartását.

Az elmúlt években a magyar felsőoktatási intézményekben megnőtt a szaúdi önköltséges diákok száma. A 2012/2013-as tanévben már 226-an folytatnak tanulmányokat hazánkban önköltséges képzési formában, amit a szaúdi fél által biztosított Abdullah ösztöndíj tesz lehetővé. A kétoldalú találkozón a tárcavezetők egyeztettek a magyarországi tanulmányokat folytató jelenlegi szaúdi hallgatói létszám növeléséről is.