Magas német állami kitüntetést kapott Daniel Barenboim

Magas német állami kitüntetést kapott Daniel Barenboim Magas kitüntetésben részesült a német államtól 70. születésnapja alkalmából Daniel Barenboim argentínai születésű izraeli karnagy és zongoraművész, a Berlini Állami Opera főzeneigazgatója.
    Joachim Gauck államfő a Nagy érdemkereszt csillaggal és vállpánttal kitüntetést adományozta a Berlinben élő művésznek, akit „a határok leküzdőjének és a lehetetlenek megvalósítójának, a zene összekötő ereje megtestesítőjének” nevezett.
    „Ön megmutatja, mennyire izgalmas lehet, ha ezt az erőt az ellenállással is dacolva valóban felhasználjuk” – mondta a köztársasági elnök kedd este a Bellevue kastélyban tartott ünnepségen, utalva a Nyugat-Keleti Díván Zenekarra, amelyet a karmester az izraeli-palesztin megbékélés előmozdítására hozott létre izraeli és palesztin fiatalokból.
    A dirigens hétfőn tért vissza zenekarával amerikai turnéjáról, amelynek keretében a zsúfolásig telt New York-i Carnegie Hallban négy estén át előadták Beethoven mindegyik szimfóniáját.
    Az argentin, izraeli és spanyol állampolgárságú Barenboim 2008-ban megkapta a palesztin útlevelet is.