Izrael légi csapást hajtott végre Szíriában-Irán nyíltan megfenyegette Izraelt a szíriai területen végrehajtott szerda hajnali légicsapása miatt.

„Izrael légi csapást hajtott végre Szíriában”

Amerikai lapértesülés szerint Izrael megerősítette, hogy január 30-án, szerdán rakétatámadást hajtott végre Szíriában. Meg nem nevezett tisztviselőkre hivatkozva a The New York Times című napilap jelentette, hogy az izraeli kormányzat tájékoztatást adott amerikai partnereinek a támadásról.

A hajnali légi csapásról Izrael mindeddig nem tett hivatalos közlést. Azt eredetileg a szíriai hadsereg jelentette be közleményben. A támadásra a beszámolók szerint Damaszkusz közelében került sor, a cél pedig egy korszerű légvédelmi rakétákat szállító konvoj volt. Két munkatárs életét vesztette, öten megsebesültek, a központ súlyos károkat szenvedett – közölte a SANA a szíriai állami hírügynökség a fegyveres erők parancsnokságára hivatkozva.

A libanoni határtól 15 kilométerre fekvő katonai központot korábban már a szíriai felkelők – a hivatalos szóhasználatban „terrorista csoportok” – többször is megtámadták. Izrael a szíriai néppel ellenséges országokkal és a Szírián belüli szövetségeseikkel működik együtt, hogy a szíriai állam létfontosságú katonai létesítményeit támadja az ellenállási képessége gyengítése céljából – áll a közleményben. „A támadás immár mindenki számára bizonyítja, hogy Izrael a motorja, a kedvezményezettje és időnként az elkövetője a Szíria és ellenálló népe elleni terrorcselekményeknek, együttműködésben a terrorizmust támogató, Törökország és Katar vezette országokkal” – így a közlemény, amely szerint gépek a Hermon-hegytől északra léptek a szíriai légtérbe, olyan alacsonyan, hogy a radarok nem érzékelték őket.

F-16D IAF

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője nem kívánta a szíriai hadsereg közleményét kommentálni. Washingtonban a Fehér Ház és a külügyminisztérium nem kívántak az izraeli légi csapásról nyilatkozni.

A libanoni biztonsági tisztek megerősítették, hogy Izrael az éjszaka a libanoni-szíriai határ szíriai oldalán légi csapást hajtott végre. A neve elhallgatását kérő két tiszt nem mondta meg, mi volt a célpont. Emlékeztettek viszont arra, hogy Izrael az elmúlt napokban egy, a libanoni Hezbollah radikális síita szervezetnek szánt, SA-17 típusú orosz légvédelmi rakétákat is tartalmazó fegyverszállítmány megsemmisítését tervezte, mivel a szállítmány alapjában változtatná meg az erőviszonyokat, ha a Hezbollah kezébe kerülne. A The Washington Post című napilap értékelése szerint a támadás – amely az első izraeli csapás volt szíriai területen 2007 óta – fokozta azokat az aggodalmakat, hogy a szíriai belháború kiterjedhet a térségben.

 

Irán nyíltan megfenyegette Izraelt a szíriai területen végrehajtott szerda hajnali légicsapása miatt. Izraelben aggódnak és készülődnek egy esetleges konfliktusra, ennek ellenére nem adtak ki olyan figyelmeztetést, hogy a lakosság a hét végén kerülje el az észak-izraeli kirándulóhelyeket, s a vendéglátóhelyek és a szállodák sem jelezték, hogy foglalásokat mondtak volna le – írták a hét végi izraeli lapok. A Háárec szerint valószínűtlen egy közvetlen iráni vagy szíriai ellencsapás, de lehetséges a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet válasza. A Hezbollah az elmúlt évben három akciót hajtott végre Izrael ellen: rakétákat lőtt ki az észak-izraeli Galil-hegységre, merényletet követett el Burgaszban turisták ellen, és pilóta nélküli repülőt küldött az ország fölé.

2012 augusztusában a Sin Bét izraeli belső titkosszolgálat felgöngyölített egy izraeli arabokból álló, Libanonból robbanószert csempésző hálózatot. A Háárec lehetségesnek tartja, hogy a Hezbollah palesztin „alvó sejteket” is létrehozott Ciszjordániában. Az izraeli légicsapás Szíria által megjelölt dzsamrajai helyszíne és célpontja ellentmond a médiaértesüléseknek, amelyek libanoni határhoz közeli fegyverszállító konvojra mért csapásról szóltak. A Háárec szerint a légicsapás beismerésének és Izrael megvádolásának oka Bassár el-Aszad elnök szorult helyzetében keresendő, a politikus a polgárháború több mint 60 ezer halottja után az arab világ szolidaritását szeretné megszerezni az Izrael-ellenes egység nevében.

A Jediót Ahronót  egy lehetséges rakéta-ellencsapásra való készülődésről tudósított: az izraeliek gázmaszkbeszerzési rohamáról, az ország északi részén a biztonsági szobák és óvóhelyek előkészítéséről. A lapban három lehetséges változatot ismertetnek a közeljövővel kapcsolatban: Hezbollah indította rakétaesőt az északi határnál, külföldi izraeli érdekeltségek, turisták vagy követségek elleni terrortámadásokat, illetve egy szíriai katonai választ.

Nahum Barnea neves újságíró szerint „az izraeli hadvezetés Szíriát tekinti a legnagyobb biztonsági problémának. A jövőben Izrael nem lesz képes minden konvoj feltartóztatására. Bajt jelentenek a vegyi fegyverek, de a hagyományosak sem kevésbé fenyegetőek” – írta. A Mááriv című lap szerint is elsősorban a Hezbollah válaszcsapásaitól tartanak a feszült hétvégére készülő vezérkarban. A lap szerint csütörtökön a tel-avivi főhadiszálláson rendkívüli helyzetértékelést tartottak a miniszterelnök részvételével. A Vaskupola védelmi rendszer ellenrakétáit az elmúlt napokban már három észak-izraeli térségben telepítették: Haifa és Cfát környékén, valamint péntek hajnalban Izráel völgyében.

Lehetséges forgatókönyvnek tekintik, hogy Szíria vagy a Hezbollah valamiféle titkos osztagot szervez, amely anélkül nyithat tüzet izraeli területre, hogy felelősséget vállalna érte. A cfáti polgármester felszólította a városháza dolgozóit az óvóhelyek rendbetételére, de nem adtak ki olyan figyelmeztetést, hogy a lakosság a hét végén kerülje el az észak-izraeli kirándulóhelyeket, s a vendéglátóhelyek és a szállodák sem jelezték, hogy foglalásokat mondtak volna le.