Nők a magyar cionista mozgalmakban

Nők a magyar cionista mozgalmakban

 

Az Izraeli Kultuális Intézet minden érdeklődőt szeretettel vár a február 7-én csütörtökön, 17:30 órától megrendezésre kerülő ‘Sorsok és választások – a cionista ellenállás Magyarországon a holokauszt előtt és alatt ‘ című programjára.

egy__ttmaradni_2.jpg

Az esemény a január 15-én megnyitott és február 15-ig még látogatható ‘…együtt maradni… – Női vallomások a Holokausztról’ című kiállításoz kapcsolódó programsorozat utolsó eseménye, melynek során az érdeklődők megismerhetik a magyarországi cionizmus történetét és a nők cionizmusban játszott szerepét.

Az estét kerekasztal-beszélgetéssel nyitjuk Dr. Pécsi-Pollner Katalin, Dr. Heller Ágnes és Büchler András részvételével, majd levetítünk egy dokumentumfilmet a Hashomer Hatzair történetéről.

Kerekasztal-beszélgetés:
Az “…együtt maradni…” című kiállítás kurátora, Dr. Pécsi-Pollner Katalin beszélget  a mai napig is kevéssé ismert cionista mozgalom történetéről Dr. Heller Ágnessel, aki személyes élményei alapján mesél erről a korszakról,  valamint  Büchler Andrással, aki a rendszerváltás után újjáépült szervezetben töltött be – egészen fiatalon – meghatározó szerepet.

Vetítés:
Tettük a dolgunkat – dokumentumfilm a magyarországi cionista ellenállásról
(2004, rendező és operatőr: Büchler András, Donner Andrea és Nagy Ákos)
Sokan azt mondhatják, hogy a Magyar Holokauszt történetében igen kis fejezet a cionista fiatalok cselekedete, hiszen kis csoportokról van szó, „kis” tettekkel. De léteznek-e kis tettek egy háborúban? Kis tett-e az, ha menlevelek tízezreit hamisítják emberek életének megmentéséért? Megfeledkezhetünk-e azokról, akik gyerekek százait próbálták megmenteni a biztos haláltól, vagy akik a nyilas halálbrigádok meneteiből mentettek ki embereket? A válasz számunkra egyértelmű. A cionista mozgalmak fiataljainak az átlagtól eltérő válaszai és hősies viselkedése szerves részét képezik a közös történelmünknek – ez nem csupán cionista ügy. A Holokauszt középpontjában az áldozatok állnak, de nem mindenki várta passzívan a sorsát. A rendszerrel szembenálló, bátor fiatalok hősies viselkedése a mai faitalok számára is példaértékű. A cionista ellenállásban résztvevők személyes helytállása átélhetővé teszi a pusztító eszmék elleni fellépés fontosságát.

A programon való részvétel ingyenes.

További információ
:
www.izraelikultura.hu