Sokezres karácsonyi tömeg gyülekezik  Betlehemben, a Születés templománál.

A betlehemi Születés temploma és a városban lévő zarándokút idén először már a világörökség részeként fogadja a turistákat és a keresztény zarándokokat, mivel júniusban az UNESCO felvette e helyszíneket is a listára. Jézus születésének hagyomány szerinti helye az első világörökségi helyszín, mióta 2011-ben a nemzetközi szervezet teljes jogú tagjává választotta a Palesztin Hatóságot.

A betlehemi ünneplés a török birodalom idején meghonosodott szokások szerint a jeruzsálemi latin pátriárka Betlehembe vonulásával kezdődik hétfő délután. A palesztin nemzetiségű Fuád Tuál pátriárkát, a Vatikán szentföldi képviselőjét jelentős tömeg kíséri hagyományos útján.

Az ünnepség részeként a templom előtti téren felvonulnak a Ciszjordániából érkezett cserkészek, akiket a világ számos részéről érkezett, zsoltárokat és karácsonyi dalokat éneklő zarándokcsoportok színpompás tömege köszönti.

IDF soldiers wish you a Merry Christmas.
586Like ·  · Share

Idén három és félmillió beutazóval turisztikai rekordévet zár Izrael és a Palesztin Hatóság. A betlehemi hatóságok közlése szerint teljesen megtelt karácsonyra a város 34 szállodája, köztük az idén felépült 13 szálláshely. A palesztin turisztikai minisztérium idén körülbelül 75 ezer zarándokot vár karácsony napjaiban Betlehembe a világ minden tájáról.

A Születés templomát a görög és örmény ortodoxok, valamint a római katolikus egyház bonyolult együttműködése alatt irányítják. A hagyományos éjféli misét a ferencesek Szent Katalin templomában tartják, ahol várhatóan megjelenik Mahmúd Abbász palesztin elnök, Szalám Fajjád miniszterelnök és a jordániai külügyminiszter is.

Az éjféli misét celebráló Tuál pátriárka múlt heti sajtótájékoztatóján üdvözölte az ENSZ novemberi döntését a palesztinok státusának felértékeléséről. „A térség békéjéhez és stabilitásához vezető lépésnek” nevezte a határozatot, és sürgette Barack Obama amerikai elnököt, hogy tegyen azonnali lépéseket a béke előmozdítása érdekében.

Netanjahu miniszterelnök karácsonyi üdvözlete a keresztényeknek:

Prime Minister Netanyahu’s Christmas Greeting, 2012

As Christians around the world and in Israel prepare to celebrate Christmas, I want to wish you all the merriest of holidays.

Today, Christian communities throughout the Middle East are shrinking, and many of them are endangered. This is, of course, not true in Israel. Here there is a strong and growing Christian community that participates fully in the life of our country. Israel is proud of its record of religious tolerance and pluralism, and Israel will continue to protect freedom of religion for all. And we will continue to safeguard places of Christian worship throughout our country. We will not tolerate any acts of violence or discrimination against any place of worship. This is not our way, and this is something we cannot accept.

So as you celebrate Christmas and your holy holidays, we hope that you will recall the places where Judaism and Christianity emerged, and then come see our ancient land with your own eyes: visit Nazareth and Bethlehem, wade into the Jordan River, and stand on the shores of the Sea of Galilee.

And next year, come visit our eternal capital, Jerusalem.

Happy holidays to all of you. May you all be blessed with a year of security, prosperity and peace.

A karácsonyi ünnepek alatt az izraeli hadsereg enyhített a várost körülvevő szigorú biztonsági intézkedéseken, megkönnyítik az átjutást a település kapujánál.