Az OR-ZSE Dísztermében a Doktori Tanács tagjai Glässer Norbertet doktorrá fogadták.

Az OR-ZSE Dísztermében a Doktori Tanács tagjai Glässer Norbertet doktorrá fogadták.mail.gif

6. évfolyam 27. szám

 

[email protected]

A DOKTORI ISKOLA HÍRE

 

December 10-én, hétfőn 16:00 órakor, HANUKA harmadik napján, az ünnepi gyertyagyújtást követően az OR-ZSE Dísztermében a Doktori Tanács tagjai Glässer Norbertet doktorrá fogadták.

A gyertyákat Tóth Emil főkántor gyújtotta meg és recitálta az áldásokat.Dr. Schőner Alfréd rektor ünnepi köszöntője után Dr. Haraszti Györgya Doktori Tanács elnöke moderálta az ünnepséget, Dr. Uhrman Iván a DT titkára ismertette a jelölt szakmai életrajzát, az egyetem rektora pedig a Doktori Tanács döntését, melynek értelmében Glässer Norbert summa cum laude fokozattal a doktori, illetve a PhD. cím viselésére jogosult.

 

December 13-án, csütörtökön Hábermann Zoltán: Cedáká éstársadalometika című disszertációjának előadására és nyilvános vitájára került sor. A dolgozat opponensei prof. Dr. habil. Fodor György egyetemi tanár, prof. Dr. habil. Heller Ágnes akadémikus, professor emeritus, prof. Dr. habil. Schőner Alfréd egyetemi tanár voltak. A jelölt az opponensi véleményekre adott válasz után a Doktori Tanács döntése alapján a disszertációját summa cum laude minősítéssel  védte meg.

 

SZABADEGYETEM

 

A budapesti előadások az egyetem honlapján meghallgathatók.

 

Budapesten

 

December 10-én Dr. Oláh János: Angyalok, démonok, a kéz ujjai és körmei a zsidó néphitben címmel tartott nagysikerű előadást.

www.or-zse.hu/szegyetem/eload2012-2-8olah/eload2012-2-8olah.htm

 

December 17-én Dr. Pelle János: Nicolas Roth Avoir 16 ans a Auschwitz,  Róth Miklós nemrég Párizsban megjelent emlékirata alapján a debreceni zsidók helyzete a zsidótörvényektől a deportálásig című előadására kerül sor.

 

Győrött

 

Zima Andrásnak a hászkáláról tartott előadását december 13-án Dr.Szécsi József előadása követi.

 

 

KONFERENCIÁK

 

A Magyar Tudomány Ünnepe 2012 keretében, idén is jelentős biblikus konferencia színhelye volt az OR-ZSE. A könyv alakban is megjelentetett „Tízparancsolat” konferenciát a Szentírás egyes könyveinek tematikus elemzése követte, így a Brésít, Smót és 2012-ben a Vájikrá nevű tudományos szimpózión.

A konferencia meghatározó értéke, hogy az OR-ZSE tanárain kívül előadásokat tartottak keresztény intézetek teológiai és világi kutatói is, így a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárai.

A vendégelőadók között két intézetvezető, rektor is helyet kapott: Enghy Sándor, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora ésHódossy Takács Előd, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektor helyettese..

(Dr. Szécsi József)

 

Jó Pásztor – 70 év

Embermentés a II. világháborús Magyarországon címmel tartott konferenciát a Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem december 6-án.

Egyetemünket Dr. Haraszti György tanszékvezető egyetemi tanár képviselte Mester Miklós, a Sztójay-kormány zsidómentő államtitkáracímű előadásával.

 

2012. december 6-án a „Wallenberg koncepciós perről”, Wallenberg egykori segítőinek tragikus sorsfordulóiról rendeztek történészi panelbeszélgetést a Magyar Tudományos Akadémia felolvasótermében. Egyetemünket Szántóné dr. Balázs Edit képviselte.

 

 

KITÜNTETÉSEK

 

November 29-én adta át a 2012. évi HERZL – NORDAU DÍJ – ÉRMET a Magyarországi Cionista Szövetség.

Ez alkalommal Dr. Schweitzer József ny. országos főrabbi és Dr.Szécsi József, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem docense kapta meg. Schweitzer főrabbi úr 90. születésnapja és életműve alkalmából, Szécsi József pedig a magyarországi zsidók és nem zsidók közti kapcsolatok terén végzett tudományos és társadalmi tevékenységéért kapta meg.

 

A ZSINAGÓGA HÍREI

 

 

Az elmúlt péntek este Dr. Oláh János egyetemi docens tartott írásmagyarázatot a zsinagógában, Dr. Schőner Alfréd a kiduson a „Hanukai folklór” címmel tartott előadást.

Péntek este és a szombat délelőtti kidusok házigazdái a Halmos és aKálmán család voltak.

 

 

Hetiszakasz:      Mikéc (1Mózes 41:1-44:17.)

www.or-zse.hu/hit/hitelet45.htm

 

Egy mondat a hetiszakaszból:

„És Fáraó így szólt szolgáihoz: Találhatunk-e ilyen férfiút (mint József), akiben Isten szelleme lakozik?”Mózes I. 41.35.

 

Háftárá:              Roni vöszimchi (Záchárjá 2:4)

www.or-zse.hu/haftarak/sabatmikechaft_2010.htm

 

 

SÁBÁT- SÁBESZ INFORMÁCIÓK, IMAIDŐK:

 

Péntek: Ros Hodes, Tévét hónap újholdja

Péntek esti gyertyagyújtás Budapesten:                          15:35 órakor

A Sábát kimenetele Budapesten:                                     16:46 órakor

 

Péntek esti ima az OR-ZSE zsinagógában                      18:00 órakor

Szombat reggeli ima az OR-ZSE zsinagógában               9:15 órakor

 

 

Hétfő és csütörtök: Ima az OR-ZSE zsinagógában          9:00 órakor

 

 

 

SÁBÁT SÁLOM! GUT SÁBESZ!

שבת שלום 

HÁG HÁNUKÁ SZÁMÉÁCH!

Minden kedves olvasónknak örömmel teli hanukát kívánunk!

or-zse.hu/hanuka5773.htm

 

 

Szántóné dr. Balázs Edit