Albánia: további erőfeszítésre van szükség a tagjelöltséghez

Dr. Gurmai Zita:Albánia: további erőfeszítésre van szükség a tagjelöltséghez

Strasbourg, 2012. december 12.BPI.HU

 

„A számos területen elért vitathatatlan előrelépés ellenére Albániának további erőfeszítéseket kell tennie ahhoz, hogy teljesítse az EU-tagság követelményeit” – fogalmazta meg írásban beadott felszólalásában dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő. Az Európai Parlament mai ülésén vitatta meg az Albánia által a csatlakozási folyamatban elért eredményekről szóló 2012-es jelentést, amelyben az Európai Bizottság a tagjelölti státusz megadását javasolta a nyugat-balkáni országnak.

 

Hozzászólásában Gurmai Zita szigorú jogszabályok elfogadását sürgette a családon belüli erőszak és az emberkereskedelem elleni fellépés valamint a kisebbségek védelme terén. „Számos olyan jelentést olvashattunk, amelyek az emberkereskedelem aggasztó mértékű elterjedtségére hívják fel a figyelmet. Ezen kívül a kisebbségek védelme is olyan terület, ahol további előrelépésre van szükség” – figyelmeztetett az EP-képviselő.

 

Gurmai Zita szerint Albániának további erőfeszítéseket kell tennie a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén is, az igazságszolgáltatási rendszer reformja érdekében pedig párbeszédre van szükség a kormány és az ellenzék között. „Legutóbb néhány héttel ezelőtt fordult elő, hogy a kormány és az ellenzék nézeteltérése miatt nem sikerült elfogadni az Európai Unió által szükségesnek tartott reformokat. A jövő évi választás sikeres lebonyolítása fontos jelzést fog adni a külvilág számára az albán demokrácia helyzetéről” – hangsúlyozta a képviselő.

Dr. Gurmai Zita