A nyugati országok megosztottak גרמניה תתנגד, בריטניה לא: „מפנה היסטורי”

A nyugati országok megosztottak abban a kérdésben, hogy megszavazzák-e a Palesztina ENSZ-státusának módosításáról szóló kezdeményezést, ezért nem lehet egységes uniós álláspontot kialakítani.

צילום: רויטרס, EPA 

גרמניה תתנגד, בריטניה לא: „מפנה היסטורי”

לונדון הודיעה כי תצטרף למדינות אירופה שיתמכו בהצעה הפלסטינית לשדרוג המעמד באו”ם – אם ברשות יספקו ערבויות שלא יפנו לבית הדין הבינלאומי בהאג ויסכימו לחזור לתהליך השלום. הגרמנים יתנגדו. עשראווי חוזה: „ישראל ותומכיה ימצאו עצמם בצד הלא נכון של המוסר והצדק”
אליאור לוי, רמאללה

„אנחנו נמצאים בתחילתו של שלב חדש, כאשר אנו מתקרבים לאו”ם כדי לשדרג את מעמדנו למדינה משקיפה שאינה חברה. העובדה שיכירו בנו כמדינה חשובה מאוד עבורנו. זו נקודת מפנה היסטורית”. כך אמרה בצהריים (יום ד’) חברת הוועד הפועל של אש”ף, חנאן עשראווי, בתדרוך לעיתונאים שבו הסבירה את מהלכיה של הרשות הפלסטינית באו”ם. היא הדגישה בפני העיתונאים כי הפלסטינים כבר מסרו את טיוטת ההחלטה להצבעה באו”ם, וכי היא לא תשונה יותר, על אף הלחצים הרבים שהופעלו על הרשות מצד גורמים בינלאומיים.

 

הסיפורים הכי חמים – לפני כולם – בפייסבוק של ynet

 

 

צילום: רויטרס

חנאן עשראווי על כ”ט בנובמבר הפלסטיני


מדינות רבות באירופה הודיעו הבוקר בזו אחר זו על תמיכתן בבקשתם של הפלסטינים לשדרג את מעמדם למדינה משקיפה שאינה חברה באו”ם, מחר – כ”ט בנובמבר. ספרד, שווייץ, דנמרק ונורבגיה הודיעו על תמיכתן בבקשה והן מצטרפות לצרפת שהודיעה על כך אתמול. הבריטים אמרו כי בכל מקרה לא יתנגדו לבקשה ואף יתמכו בה – אם יקבלו ערבויות מהפלסטינים כי אלו יחזרו לשיחות השלום, ולא יתבעו ישראלים בבית הדין הבינלאומי בהאג. מנגד, גרמניה הודיעה כי תתנגד להצעה. ליטא תימנע.

 

 

מסיבת העיתונאים ברמאללה (צילום: אוהד צויגנברג)
מסיבת העיתונאים ברמאללה (צילום: אוהד צויגנברג)


(צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

   

 

עשראווי הביעה את שביעות רצונה מכך שלמעלה משני שליש ממדינות העולם החברות באו”ם יתמכו בפלסטינים, „לטובת השלום, זכויות האדם והצדק”. היא ציינה כי הסיבה שהפלסטינים פונים שוב לאו”ם לא השתנתה, ומטרתה להגדיר את אדמתם וגבולותיהם – מדינה פלסטינית בגבולות 1967 שבירתה מזרח ירושלים. עשראווי ציינה כי הרשות הפלסטינית אינה רואה במהלך צעד חד צדדי כפי שבישראל מנסים לצייר אותו, וכי ישראל תיחשב לאחריו כמדינה הכובשת מדינה אחרת ולא כמדינה שיושבת על אדמה שנויה במחלוקת, כפי שהדבר משתקף בהחלטות האו”ם כיום.

 

צילום: רויטרס

כ”ט בנובמבר הפלסטיני: אבו מאזן בא לאו”ם


היא הוסיפה כי הפלסטינים מייחסים חשיבות גם לעובדה שתהיה להם גישה לסוכנויות וארגונים בינלאומיים. עיקר החשש בישראל ובמדינות המערב היה שלפלסטינים תהיה גישה לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC), שם יוכלו

מיהי משקיפה
הפלסטינים בדרך להכרה באו”ם / שירי הדר ויצחק בן-חורין
צרפת בעד, ארה”ב נגד – איך יצביעו שאר המדינות החשובות ומה תעשה ישראל בתגובה? בכירי משרד החוץ בעבר מנסים להעריך ומסבירים את המשמעויות. וגם: סרטון „אבו מאזן נהג האוטובוס” של השגרירות בוושינגטון
לכתבה המלאה

לתבוע ישראלים בגין צעדים שמבצעת ישראל בגדה המערבית. „אנחנו שומרים על זכותנו להחליט איך ומתי להצטרף לכל ארגון בהתאם לאינטרס שלנו”, אמרה עשראווי, והשתדלה להנמיך את רף הציפיות הגבוה בעיקר בקרב הציבור הפלסטיני באשר למשמעות ההליך הדיפלומטי. „אין לנו ציפיות לא ריאליות. אנחנו יודעים שהכיבוש לא ייסתיים מחר, וייתכן שיהיו לכך השלכות משום שישראל מאיימת להעניש אותנו וארה”ב מאיימת לבטל את הסיוע הפיננסי לרשות”.

 

היא הביעה את הערכתה לכך שמדינות חשובות באירופה כמו צרפת, ספרד, נורווגיה דנמרק ושוויץ כבר הודיעו כי יתמכו בפלסטינים. „אנו ממשיכים קדימה. ישראל ושאר המדינות שתומכות בה ימצאו את עצמן בצד הלא נכון של המוסר, הצדק והחוק”.

 

הרשות הפלסטינית עסוקה בקדחתנות בהכנות האחרונות לקראת ההצבעה בעצרת הכללית של האו”ם. כל בכירי הרשות הפלסטינית כבר נמצאים בניו יורק, כשבראשם הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן. המשלחת כוללת גם את שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מאלקי, ראש צוות המו”מ הפלסטיני, סאיב עריקאת, ובכירי פתח ואשף נביל שעת’, מוחמד אשתייה ויאסר עבד רבו.

 

על פי לוח הזמנים של האו”ם, מחר בשעות הבוקר (שעון ניו יורק) יחל כינוס טקסי של העצרת הכללית לרגל יום הסולידריות הבינלאומי עם העם הפלסטיני. זה מצוין ב-29 בנובמבר בכל שנה, בלי קשר ישיר להצבעה מחר. אבו מאזן ינאם בכינוס ויקבל איגרות תמיכה רשמיות ממדינות שונות בעולם.

 

בסיום הכינוס, שיימשך עד אחר הצהריים, תמשיך העצרת הכללית בסדר יומה המתוכנן, שבעיצומו – הבקשה הפלסטינית להצבעה על שדרוג מעמדה. הדיון ייפתח בנאום נשיא העצרת הכללית, ולאחריו יישא אבו מאזן הצהרה. מדינות שונות יוכלו לנצל את האפשרות כדי להסביר כיצד יצביעו בנוגע לשדרוג המעמד של הפלסטינים, וכן בנוגע להחלטות נוספות בנוגע להם שיועלו להצבעה. לאחר מכן תתקיים ההצבעה בעצרת.

 

Read this article in English