בלב כואב מודיעים על פטירתה של יהודית מילר גטי

בלב כואב מודיעים על פטירתה של יהודית מילר גטי האחת והיחידה שלנו
מעמודי התווך של תעשיית הבושם הבינלאומית
הלוויה תתקיים ביום שישי 2/11/12 בשעה 12:45 בבית העלמין (הישן) חוף הכרמל, חיפה
יושבים שבעה ברחוב ויצמו 70, תל-אביבאוהבים
ג’וליה קיית ובר

 

MÜLLER JUDITH

Oscar díjas parfümkreátor, Izrael

Mottó: Hinnünk kell, hogy meg tudjuk valósítani céljainkat. A Magyar Nık Világkonferenciájának megvalósulásával Ferenczi Andrea következetesen és fegyelmezetten elérte ezt a célt.

„Az illat olyan varázsló, amely elrepít a múltba, társunk a jelenben, és elkísér a jövıbe – Emlékeztet.”

A debreceni születéső Judith Müller kozmetikai és esztétikai tanulmányait Párizsban végezte. A ı nevéhez fızıdik a nemzeti illatok megalkotása, amelyek között az elsıt Bat-Sheba és Dávid király szerelmi története ihlette. Az alkotás bibliai formula és modern parfümtudomány kooperációja volt.

Elnyerte az Amerikai Csomagolási Intézet Oscarját, késıbb a német és az olasz csomagolási díjat is, majd a luxusparfümök kreatív Oscarját ítélték neki.

Életútja:

Született: Debrecen

A Müller család Wiener Neustadtból telepedett Debrecenbe, az 1800-as évek közepén. Már a nagypapa földbirtokos és egy nemzetközi szállítmányozási vállalat tulajdonosa volt, amit Judith édesapja, Müller Miklós folytatott.

Édesanyja már a 30-as években saját erejébıl dolgozó nı, balett- és tánctanárnı lett. Judith édesanyjától a vasfegyelmet és a szakmai tudás iránti teljes elkötelezettséget örökölte, míg édesapjától azt, hogy a jót a történése pillanatában kell értékelni és a tragédiákat túlélni.

Az örökifjú nagymama, Juliska már gyerekkorában megtanította a házi kozmetika és a smink örökélető titkaira. A szakmai vágya mindig a kozmetika és parfüm volt.

Müller nagyapa és Juliska nagymama közvetlenül a németek bevonulása elıtt haltak meg, míg hısiességérıl és bátorságáról híres édesapja, aki tiszt volt a második világháborúban, „kivételezett” zsidóként munkaszolgálatos lett. A közvetlen család a Holocaustot bujkálva élte át.

A felszabadulás után elsıként tértek vissza Debrecenbe, és a Müller-Ház volt a Holocaust visszatérıinek otthona, ami az akkor még majdnem gyerek Judithban örök nyomot hagyott.

13 évesen a Dóczi Gimnázium mellett elkezdett kozmetikát tanulni, Sármány Katinál, aki a Rajk-perben kivégzett Pálfy György özvegye volt. Ugyanakkor

page1image17064

Skutta Árpád professzor, aki az édesapja barátja volt, már akkor komolyan vette Judith kozmetikai ambícióit, és tıle kapta Judith az elsı kozmetikai formuláit.

Államosítás után, a kitelepítés elıl vándoroltak ki Izraelbe, ahol Judith szódavizet árult. Továbbtanult egy szintén magyar származású kozmetikusnınél, Kovács Editnél, és egy bırgyógyász asszisztenseként tanult és dolgozott.

Már a katonaság elıtt ismerte késıbbi férjét, Gáti Dezsıt, az Izraeli Magyar Színház megalapítóját.

A katonaság alatt Jeruzsálemben volt kiképzésen és a Dávid-torony inspirálta arra, hogy feltegye a kérdést, hova tőnhettek el a bibliai idık illatai, olajai. Arról álmodott, hogy felelevenítse a Biblia földjének illat és kozmetikai örökségét. Ez az álom jóval késıbb vált valóra, és új trendet indított el a parfüm világában – a nemzeti illatokét. A nemzeti illatok elsı kreációja a Perfume Bat-Sheba és a King David for Men volt, amit Batsheba és Dávid király szerelmi története ihletett.

A katonaság után Párizsba ment, ahol kozmetikát, kozmetológiát, kozmetikai vegyészetet, esztétikát, film make-up-ot tanult. Dolgozott, tanult, és sminkmestere, Jean d’Athen révén részese lett az egzisztencialisták körének, melynek tagjai többek közt Jean Cocteau, Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Jean Marais és sokan mások. Ezek az évek Párizsban egy életre megalapozták úgy társadalmi-baráti körét, mint életfilozófiáját.

Dr. Raymond Louis Renaud, kozmetológia-mestere, egy életen át a mentora, barátja és társa maradt. Az ı révén megismerte az akkori idık nagy parfüm- kreátorait, és ma a szakma új generációval dolgozik.

1961-ben Judith Müller volt az elsı, aki egy nemzetközi CEDESCO kongresszuson elıadást tartott a Holt-tenger anyagainak kozmetikai felhasználásáról, Dr. Vajda Péter, magyar vegyész kutatásai alapján. Az elıadást németül, angolul és franciául tartotta, és a tanulmány megjelent a nemzetközi szakirodalomban.

Kozmetikai szalonjai világhírőek voltak, a Vogue magazin a világ 13. legjobbjának választotta.

1962-ben az elsı „Perfume Batsheba” Franciaországban jelenik meg.
1964-ben „Bat-Sheba, Made in Israel”, amely bibliai formula és modern

parfümtudomány kooperációja volt.

A parfüm üvege az Izraeli Üvegmúzeum egy ókori fiolájának másolata, kézzel festett, különbözı színekben és árnyalatokban. Mindegyik egyedi, nincs két egyforma üveg.

1968-ban Judith megnyerte az Amerikai Csomagolási Intézet Oscarját, majd a német és az olasz csomagolási díjat is.

1971-ben a luxusparfümök kreatív Oscarját ítélték neki.

1970-ben a családi vállalkozáshoz egy wall street-i társ, Carl Marks and Co. csatlakozott. Adolf M. Gros a cégnek nemzetközi gazdasági menedzsment know- how-t nyújtott. A cél az volt, hogy az elsı izraeli parfümcég legyenek, amelyik az amerikai tızsdén szerepel. Ez a cél azonban a tragédiák miatt nem vált valóra.

Judith férje, David Gati managing director volt, míg Judith kizárólag a termékfejlesztéssel, marketinggel, exporttal és PR-ral foglalkozott. Dr. Renaud végezte a tudományos kutatást. A cég gyorsan fejlıdött, és megjelent az elsı „Musk Oil”, és az elsı unisex parfüm, az „After Tennis For Him and for Her”. A cég 16 országba exportált, és parfümjeik úgy a bejövı, mint a kimenı turisztika egyes számú presztízs ajándékává váltak.

1972-ben a Francia Kozmetikai Szövetség díjat nevezett el Judith Müllerrıl, a „szakmai eredetiség díját”, amelyet többek közt a Helena Rubinstein Paris egyik igazgatónıje, a Rochas cég fıvegyésznıje, és még sokan mások kaptak.

1982-1985-ben családi tragédiák következtek, édesapja, fia, férje és édesanyja halála. A rossz tanácsadók és egy szerencsétlen társulás miatt elvesztette szeretett cégét.

1992-ben kezdhetett újra dolgozni, és azóta kizárólag megrendelésre alkot:

  • ·  H. Stern, a világhírő ékszerésznek létrehozta az elsı drágakı-parfümöt,

    L’Esprit de Perfume néven

  • ·  A Sheraton Hotels részére – the Flame of the Sheraton Tel-Aviv
  • ·  The Oriental, Thaiföld nemzeti illata
  • ·  Suva of Fidji, Fidzsi nemzeti illata
  • ·  St. Petersburg Royal Collection parfüm, Faberge tojás másolatában
  • ·  több kisebb munka

    1996-ban a „Jerusalem 3000” a The Israeli coin and Medal Corporation megbízása alapján jött létre, amely klasszikus Bat-Sheba parfüm üveg, aranymedállal, melynek egyik oldalán a régi Jeruzsálem látképe, a másikon pedig a híres üveg látható, a „nem is volt több olyan főszerszám…” bibliai idézettel.

    Ezzel a parfümszakmában Judith Müller lett az elsı a világon, akinek a munkája még életében állami medálon szerepel. A Jeruzsálem 3000 számos nemzetközi díjat kapott.

    2003-ban az ERETZ-IZRAEL Múzeum Tel-Avivban egy kivételes kiállítást rendezett „Illatos álmok” – európai parfümös üvegek 1750-tıl” címmel.

A kiállítás csupa mővészi üveget állított ki, a Perfume Bat-Sheba és a King David különleges helyet kapott köztük, mivel ezek voltak az egyetlenek, amelyeket a bibliai idık ihlettek.

2005-ben egy régi álma vált valóra a magyar nemzeti illat, a Hungarian Rhapsody No. 5 megalkotásával, amelyet a Natural Doctor Kft. Debrecen vitelezett ki. A parfüm porcelánja Szász Endre kreációja, Mata János mővészi grafikájával. A parfümkompozíció Pierre Bourdon munkája. Benne a magyar virágok: gyöngyvirág, orgona, rózsa, stb. és paprika (ami tartósító és vérpezsdítı hatású) illata keveredik.

A Hungarian Rhapsody No. 5 elnyerte a Magyar Termék Nagydíját.

2006-ban a budapesti Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár bemutatta a kozmetikai és parfüm ipar három kelet-európai zsidó származású nagyasszonyáról szóló, a maga nemében páratlan kiállítást, „Szépség-a nagy illúzió” címmel. A kiállítás napjaink nemzetközi kozmetikai és parfümiparának alapjait meghatározó, világszerte ünnepelt, elismert személyiségek, a kultúra és kereskedelem ikonikus alakjai, Helena Rubinstein, Krakkó-Ausztrália (a páratlan üzleti zseni) Estée Lauder, Pozsony-USA (a zseniális marketing szakértı) és Judith Müller, Debrecen-Izrael (a kivételes kreatív erı) életét, mővészetét és stílusát mutatta be.

Judith Müller alkotásait ma világszerte különbözı múzeumok idıszakos kiállításokon állítják ki. Munkáinak egyes darabjai mővészeti tárgyak, amelyek kizárólag aukciókon kaphatók.

2007-ben megkapta a Pro Európa Életmő Díjat, amely egy európai és magyar állami elismerés.

Judith Müllernek egyetlen lánya van, Júlia, és két unokája, egy lány, Kate, és egy fiú, Bar.