Hollande és Netanjahu együtt emlékezett a toulouse-i lövöldözés áldozataira

Hollande és Netanjahu együtt emlékezett a toulouse-i lövöldözés áldozataira

 Nemzeti ügynek nevezte az antiszemitizmus elleni küzdelmet a francia államfő csütörtökön Toulouse-ban, ahol az izraeli kormányfővel együtt emlékezett meg arról a négy zsidó áldozatról, akiket egy francia iszlamista szélsőséges ölt meg márciusban.

    „Ön előtt szeretnék emlékeztetni mindenkit arra, hogy Franciaország eltökélt az antiszemitizmus elleni küzdelemben. Minden formájában büntetni fogjuk, legyen szó tettekről vagy szavakról” – hangsúlyozta Francois Hollande Benjámin Netanjahuhoz fordulva. Hozzátette: „a franciaországi zsidóknak tudniuk kell, hogy a köztársaság mindent megtesz a védelmükért. A biztonságuk garantálása nemzeti ügy”.
    Az izraeli miniszterelnök üdvözölte „barátja, Francois Hollande eltökéltségét”. „A toulouse-i merénylő nemcsak zsidókat ölt, hanem francia katonákat is, muzulmánokat és keresztényeket, válogatás nélkül. Ezeknek a gyilkosoknak a barbár gyűlölete nemcsak a zsidókat, hanem a teljes civilizációt is fenyegeti” – fogalmazott Netanjahu a toulouse-i iskolában tartott megemlékezésen. 
    A 23 éves iszlamista Mohamed Merah március 11. és 19. között hét embert ölt meg a franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három diákját és egy tanárát, hatalmas felháborodást keltve mind Izraelben, mind Franciaországban. A dzsihádista férfi március 22-én veszítette életét az őt elfogni érkezett kommandósokkal vívott tűzharcban. 
    A megemlékezés kezdetén a zsidó iskola igazgatója, Yaacov Monsonego elcsukló hangon emlékezett vissza arra „a szörnyűséges cselekményre”, amelyben 7 éves lányát, Myriamot a szemei előtt „végezte ki hidegvérrel” március 19-én Mohamed Merah. Végül Samuel Sandler, a merénylő által lelőtt tanár apja és a lövöldözésben szintén meghalt két gyermek nagyapja, majd Jonathan Sandler özvegye és a gyermekek anyja fejezte ki fájdalmát. A francia-izraeli kettős állampolgárságú zsidó áldozatokat Jeruzsálemben temették el.
    A két ország vezetője együtt látogatta meg és fejezte ki szolidaritását a még mindig az események hatása alatt álló helyi zsidó közösséggel, amely aggódva tapasztalja, hogy a hét hónappal ezelőtti merénylet óta megszaporodtak az antiszemita jelenségek a dél-franciaországi városban. 
    A francia médiában közben vita robbant arról ki, hogy elkerülhető lett volna-e a toulouse-i lövöldözés. A Libération című napilap ugyanis szerdán közzétette azt a rendőrségi jelentést, amely szerint a titkosszolgálatok toulouse-i egysége négy nappal az iskola elleni támadás előtt arról tájékoztatta a párizsi központot, hogy a francia katonákat feltehetően egy iszlamista végezte ki a közeli Montaubanban. A gyanúsítottak listáján szerepelt Mohamed Merah neve is, akit 2006 óta tartottak a titkosszolgálatok megfigyelés alatt. 2011 nyarán kezdeményezték a párizsi ügyészség terrorelhárító részlegénél a férfi rendőrségi felügyelet alá vonását, de Párizs nem reagált a riasztásra. Az áldozatok családjainak ügyvédje, Patrick Klugman csütörtökön parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kérte a rendőrségi mulasztások kivizsgálása végett.