A helyi hatóságok utasításainak követésére szólított fel a Sandy hurrikán kapcsán az amerikai elnök hétfőn

A helyi hatóságok utasításainak követésére szólított fel a Sandy hurrikán kapcsán az amerikai elnök hétfőn, miután találkozott a szövetségi polgári védelem (FEMA) és katasztrófa-elhárításban érintett minisztériumok vezetőivel.

A Sandy hurrikán elleni védekezés eszközeit előkészítették, de fontos, hogy a lakosság kövesse a mentést irányító helyi hatóságok utasításait – jelentette ki Barack Obama. Hangsúlyozta: azok, akiket felszólítanak az evakuálásra, kövessék az utasítást, máskülönben veszélybe sodorják azokat is, akik részt vesznek a mentésben.

Az elnök szerint a hurrikánnak, amelynek központja az előrejelzések szerint helyi idő szerint keddre virradóra éri el a keleti partvidéket, katasztrofális következményei lehetnek. Megelégedettségét fejezte ki a katasztrófa-elhárítási előkészületekkel, valamint a szövetségi, az állami és a helyi hatóságok előzetes koordinációjával kapcsolatban. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a vihar huzamosabb ideig tartó áramkimaradást és közlekedési nehézségeket is okozhat, és a problémák elhárítása több napig is elhúzódhat.

Obama kijelentette: jelenleg nem foglalkoztatja, hogy a vihar milyen befolyással lesz a jövő heti amerikai elnökválasztásra, inkább az aggasztja, hogy az milyen hatással lesz a családokra, a mentésben részvevőkre és a gazdaságra. Az elnök egységre és együttműködésre szólította fel az amerikaiakat.

Barack Obama, aki vasárnap este Floridába utazott kampányolni, lemondta beütemezett kortesbeszédeit és hétfőn visszatért a Fehér Házba. Republikánus kihívója, Mitt Romney egy hétfői reggeli ohiói fellépés után ugyancsak töröltette az elkövetkező két napra Wisconsinban, Iowában és Floridában tervezett kampányszerepléseit. Ezek az államok ugyan távol esnek a vihar várható vonulási irányától, de szóvivője útján a volt massachusettsi kormányzó is azt hangoztatta, hogy most összefogásra van szükség.

A Sandy miatt – amely a karibi térségben 66 emberéletet követelt – kilenc amerikai államban és a szövetségi fővárosban is szükségállapotot hirdettek. Tizenkétezer repülőjáratot töröltek, a térség nagyobb városaiban szünetel a tömegközlekedés, és a keleti parton nem járnak a vonatok. A térségben a közhivatalok és az iskolák zárva tartanak. A régió olajfinomítóinak kétharmadában felfüggesztették a termelést.

A vihar az Egyesült Államok legsűrűbben lakott területén, mintegy 1600 kilométer szélességben halad át, és hatásai mintegy 50 millió embert érinthetek. Az előrejelzések szerint akár 10 millióan maradhatnak áram nélkül.

כוננות סופה: רחובות ניו יורק ריקים, ברודוויי הוחשך

העיר ללא הפסקה משותקת: התושבים ספונים בבתיהם, החנויות סגורות, מערכת הרכבת התחתית משותקת, הבורסה סגורה וגם ברודוויי הוחשך. השיא עוד לפנינו – מקווים לטוב, אך מצפים לתרחיש הרע מכל

  • טלי ליברמן, ניו ג’רזי
 
 | צילום: AP
שיתוף

   צפו בדיווח מניו יורק, קרדיט: AP

 

כוננות שיא בניו יורק וניו ג’רזי, לקראת הגעתה של סופת „סנדי”: כבר בשעה זו, אזור ה-Battery Prak הסמוך לוול-סטריט, מוצף עד למעלה מגובה הקרסול. חלקים רבים בעיר בסכנת הצפה, אזור A פונה מתושביו, ותושבי מנהטן שבכל זאת החליטו להישאר בבתיהם נדרשים שלא לצאת לרחובות.

החל מאמש נראות הערים כאילו הן תחת מצור, אין אנשים ברחובות והן משותקת לחלוטין. החנויות סגורות, מערכת הרכבת התחתית משותקת, אין אוטובוסים, המנהרות והגשרים המובילים אל ומהערים סגורים לחלוטין, הבורסה סגורה וגם בברודווי ההצגה „שתמיד חייבת להימשך” נפסקה, והוא מוחשך.

השיא עדיין לפנינו. הרוחות מנשבות כבר בעוצמה והתושבים הצטיידו כבר משלשום בגנרטורים, סוללות, פנסים, מים – הכל אזל בחנויות כבר אתמול. מקווים לטוב, אך מצפים לתרחיש הרע מכל.

הוריקן „סנדי” – סיקור מיוחד: