„A kultúra a nemzet szellemi kisugárzásának megtestesítője”

Épp a válságban van leginkább szükség arra, hogy a maihoz hasonló kiállításokkal megmutassuk: az élet több a létért folytatott puszta harcnál – jelentette ki Orbán Viktor a Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt – Hagyomány és alkotóerő című kiállításának csütörtöki megnyitóján. A kiállított festmények a világ 40 nagy múzeumából érkeztek, a több mint 150 művet felvonultató tárlat február közepéig tekinthető meg. Az eseményen készült képeket itt nézheti meg

Magyarország egy olyan ország, amely szinte mindent másképp csinál, és mindenki más számára érthetetlen nyelven beszél – mondta Orbán Viktor. „Amikor sírni kellene, a feketehumort hívja segítségül, amikor mindenki más megkönnyebbül, a horizontot kémleli, nem fenyeget-e újabb veszély. Amikor mások kétségbe esnek, csak azt mondja: olyan még nem volt, hogy ne lett volna valahogy” – fogalmazott.

 

Fotó: fidesz.hu

 

 

Hangsúlyozta: Magyarország másképp kezeli a válságot is, máshogy osztja el a terheket, másfajta alkotmányt farag, másfelé keresi a jövőt. „Nem tartja vissza, legfeljebb bosszantja az értetlenség. Hazánk a maga útját járja” – jegyezte meg. A miniszterelnök elismerésének hangot adva kifejtette: nagyra becsüli azt a munkát, amit a múzeum munkatársai és a kiállítás szervezői végeztek.

 

 

 

A Nemzeti Múzeumot és környékét jellemezve Orbán Viktor úgy fogalmazott: különösen fontos hely ez Magyarország számára, mert a Hősök tere, az oda vezető Andrássy út és a tér két szélén álló múzeumok a magyar nagyság jelképei. „A magyarok úgy gondolják, hogy a nemzet az élők, a már meghaltak és a majdan megszületők közössége” – mutatott rá, hozzátéve: múlt és jelen találkozása ez a tér.

 

 

 

A miniszterelnök kiemelte, hogy épp a válságban van leginkább szükség arra, hogy a maihoz hasonló kiállításokkal megmutassuk: az élet több a létért folytatott puszta harcnál. A kultúra képes megmutatni a nagyságot, és azt, hogy képesek vagyunk a világ élvonalába tartozó események megszervezésére is – hangsúlyozta Orbán Viktor.

„A kultúra nem bokréta a nemzet kalapján, hanem a nemzeti büszkeség záloga” – húzta alá a kormányfő, kifejtve: a kultúra, egy nemzet erejének kifejeződése és szellemi kisugárzásának megtestesítője.

 

 

 

Paul Cézanne-ról a miniszterelnök elmondta, hogy autodidakta módon tanulta a festészetet, többször felvételizett a szépművészeti akadémiára sikertelenül, és a későbbiekben is elutasítás és értetlenség fogadta műveit. Azonban, mint ahogyan Orbán Viktor rámutatott: élete végén a művész megérhette, hogy munkáját az értő közönség és a kortárs alkotók – „kalapjukat megemelve” -, elismerjék.

 

 

 

„Cézanne élete arról győz meg bennünket, hogy mégis csak lehet a világban valami egyensúly, valami érdemek alapján működő libikóka, amely az arra érdemes alkotóknak és nemzeteknek megadja, ami jár nekik. Köszöntjük Paul Cézanne-t Budapesten, nálunk otthon fogja érezni magát” – zárta szavait Orbán Viktor.