Holokauszt Emlékközpont

Holokauszt Emlékközpont

2012. októberi hírlevél

 
kiallitas600.gif

Programok


Kiállítás a magyar holokausztról Berlinben
2012. szeptember 27–november 16.Berlin

A berlini magyar nagykövetségen szeptember 27-én „Üldöztetés – embermentés – újrakezdés” címmel nyitotta meg kapuit a Holokauszt Emlékközpont bemutatkozó kiállítása. A német nyelvű időszaki tárlat intézményünk gyűjteményének dokumentumaiból, tárgyaiból és fotóiból készült válogatás segítségével vezeti végig a látogatót a magyarországi vészkorszak történetén.
Bővebb információ>>

Tudományos tanácskozás Stockholmban
2012. október 18-19.Stockholm

Stockholmban nemzetközi tudományos tanácskozást rendeznek a Wallenberg centenáriumi év alkalmából a svéd embermentő diplomata tevékenységéről, életútjáról. A találkozón a Holokauszt Emlékközpont képviseletében Szita Szabolcs professzor, intézményünk igazgatója tart előadást.


Embermentők kitüntetése
2012. október 18.Budapest, Belügyminisztérium

A Világ Népeinek Igazai kitüntetést és a Magyarország Bátorságért Érdemjelet 2012. október 18-án adják át a Belügyminisztériumban azon magyar személyeknek, akik a holokauszt idején zsidó életeket mentettek meg. A jeruzsálemi Yad Vashem Intézet 1963 óta adományozza a Világ Népeinek Igaza kitüntetést. Eddig 791 magyar embermentő részesült az elismerésben. A belügyminiszter 1995-ben adott át először Bátorságért Érdemjelet a második világháború befejezésének 50. évfordulója alkalmából.

Solti György centenáriumi év
2012. október 26., Budapest, Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaházban nyilvános kerekasztal beszélgetéssel, filmvetítéssel , majd zárt függöny előtti megemlékezést követően a Figaro házasságával emlékeznek a legendás, magyar karmester születésének 100. évfordulójára. Az a mű nyitja meg hivatalosan Budapesten a Solti centenáriumi évet, amelyet egyetlen operaként, egyetlen előadáson ő vezényelt a budapesti Operaházban. 
Solti György még a második világháború kitörése előtt zsidó származása miatt Svájcba menekült, s életének további részét hazájától távol töltötte. Budapesti szülőházán, Solti gyermekéveinek helyszínén emléktábla őrzi a világhírű karmester emlékét, aki 1997-ben,  egy Dél-Franciaországban hunyt el; hamvait kérésére a budapesti Farkasréti temetőben, Bartók Béla sírja mellett helyezték örök nyugalomra. Síremlékén ez olvasható: „Hazatért”.

Auschwitz-rekviem programsorozat
2012. október 26 – november 23., Budapest

Az Auschwitz-rekviem nagyszabású európai kezdeményezés, mely a romák ellen elkövetett náci népirtás és a ma is fennálló kirekesztés és üldöztetés kapcsán kíván társadalmi diskurzust generálni. Magyarországon a programsorozat keretei között koncertet, dokumentumfilm fesztivált, képzőművészeti kiállítást és digitális kiállítást láthatnak az érdeklődők a Romédia Alapítvány szervezésében.
Bővebb információ>>

Giorgio Perlasca emlékiratai – könyvbemutató
2012. október 29. 17 óra, Budapest, Holokauszt Emlékközpont

Giorgio Perlasca A „SZÉLHÁMOS” Egy olasz embermentő és társai a vészkorszak idején című emlékkötetének bemutatóját az Olasz Kulturális Intézet, az olasz nagykövetség, a MAZSIKE és a Mundus Novus Kiadó rendezi meg a Holokauszt Emlékközpontban. A programon részt vesz a Perlasca család és Padova város delegációja is.

Tanároknak, diákoknak


Hétvégén zárul két tanárképzésünk jelentkezési határideje
Jelentkezési határidő: 2012. szeptember 30.

A„Füstbe szállt életek” nemzetközi internetes távoktató tanári továbbképző program és a lengyelországi önköltséges szakmai tanulmányút jelentkezési határideje a hétvégén lejár.
Férőhelyek korlátozott számban még rendelkezésre állnak!
Tanárképző program >>
Tanulmányút>>

A magyar kultúra veszteségei – esszéíró pályázat diákoknak
Jelentkezési határidő: 2012. október 15. 
Beérkezési határidő: 2012. november 15.

A Holokauszt Emlékközpont magyar nyelvű, nemzetközi esszéíró pályázatot hirdet középiskolai diákok számára. A verseny célja, hogy a fiatal korosztály a magyar holokauszt történetét egy-egy kiemelkedő személyiség (művész, tudós, újságíró) életén, sorsán keresztül mélyebben és személyesebben ismerje meg. 
Jelentkezés, ajánlott irodalom >> 

 

Sajtószemle


Magyarok a bori kényszermunkatáborban 
Ősök tere / HírTV – 2012-09-08 

Radnóti Miklós több ezer társával raboskodott a szerbiai hegyekben található bori lágerrendszer rézbányáiban.  Szécsényi András történész (Holokauszt Emlékközpont) és Csapody Tamás jogász, szociológus (Semmelweis Egyetem) beszélget a műsorban a tábor és a munkaszolgálat történetéről, Radnóti sorsáról Maráczi Tamás szerkesztővel.
Megnézem >>



Egy igazi pedagógus: Janusz Korczak
 
Hetek, 2012-09-07

A lengyel orvos, gondolkodó, tanár, pedagógus és író,  Janusz Korczak hetven éve szállt be árvaházának lakóival együtt abba a vagonba, amelynek végállomása a treblinkai haláltábor volt. Egy olyan eszmét hagyott maga után, amely még a mai világban is meglepően hangzik: a gyerekeknek joguk van a tiszteletre. A Hetek című hetilapban Pécsi Tibor tanár, oktatási programok vezetője (Holokauszt Emlékközpont) írását olvashatják.
Elolvasom >>