Aki beírta magát Izrael történelmébe… Mose Sanbar 1926 – 2012 נגיד בנק ישראל לשעבר משה זנבר הלך לעולמו

Aki beírta magát Izrael történelmébe… Mose Sanbar 1926 – 2012

נגיד בנק ישראל לשעבר משה זנבר הלך לעולמו

 

 

זנבר, ניצול שואה, ששימש נגיד בשנים 1976-1971 נפטר בגיל 86 אחרי מחלה ממושכת. הוא היה כלכלן שכיהן במספר תפקידים במשרד האוצר בתום מלחמת ששת הימים ושימש יו”ר בנק לאומי

צבי לביא
בתל-אביב הלך הערב (ב’) לעולמו משה זנבר, מי שהיה נגיד בנק ישראל השני ויו”ר בנק לאומי. בן 86 היה במותו. הוא נפטר לאחר מחלה קשה וממושכת. הוא יובא למנוחות מחר (ג’) בבית-הקברות בקריית שאול ב-15:30.

 

משה זנבר נולד בקצ’קמט שבהונגריה, עלה לארץ כניצול שואה לאחר שהוריו נרצחו באושוויץ ולחם במלחמת העצמאות. במקצועו הוא היה כלכלן שהחל בארץ את דרכו באוצר ועלה לצמרת המשרד בתפקידי מנהל מחלקת המחקר, סגן הממונה על הכנסות המדינה, הממונה על התקציבים והיועץ הכלכלי של המשרד ובהמשך שימש גם כיועץ כלכלי לשרי האוצר לוי אשכול ופנחס ספיר.

 

מעמדה זו, של אחד המשפיעים על המדיניות הכלכלית הוא התמנה לאחר מכן לכהונת נגיד בנק ישראל, בשנים 1971 – 1976, והיה השני שעמד בראש הבנק המרכזי אחרי דוד הורוביץ.

 

הייתה זו אחת התקופות הקשות ביותר בכלכלת ישראל, כתוצאה ממלחמת יום הכיפורים, משבר האנרגיה העולמי והצטיידותן המחודשת של מדינות ערב. בתקופה זו, חוק הבנקאות הקיים הוחלף בחדש ובין היתר הועברה לבנק אחריות הפיקוח על מטבע חוץ. בתקופת כהונתו הוקם הבנק הבינלאומי הראשון ופורק בנק ארץ ישראל-בריטניה.

 

בתום כהונתו, זנבר מילא תפקידים בכירים גם במגזר העסקי כשעמד בראש מוסדות עסקיים בענפי התעשיה והבנקאות והגיע על לתפקיד יו”ר בנק לאומי בו החזיק בשנים 1988-1995.  כמו כן היה זנבר פעיל בתחום המחקר הכלכלי הוא היה סגן מנהל המכון למחקר חברתי שימושי ולימד שיטות מחקר  .

 

יזם יחד עם פרס את הנאמנות לשיקום פליטים

במסגרת תפקידיו במשרד האוצר, לאחר מלחמת ששת הימים עסק בגיבוש מדיניותה הכלכלית המעשית של ישראל בשטחי יהודה ושומרון ורצועת עזה. בסוף 1969 הופקד מטעם ראש הממשלה גולדה מאיר על גיבוש תכנית חלופית להצעת האו”ם בנוגע ליישוב פליטים ופיצויים על רכוש.

 

יחד עם שמעון פרס ואחרים יזם בסוף שנות השישים את הקמת „הנאמנות לפיתוח כלכלי ולשיקום פליטים” ועמד בראשה עד 1992. בשנים הראשונות לפעילותה עסקה הנאמנות בעיקר בפעילות הומניטארית וכלכלית פרטית בכל שטחי יהודה ושומרון ורצועת עזה. במשך הזמן התמקדה פעילותה בלבנון ובסוגיות שנבעו מהקמת הגדר הטובה. הוא מילא גם שורת תפקידים ציבוריים ומסוף שנות ה-80 התמקד ברווחת ניצולי השואה בארץ ובעולם בתפקידי הגזבר העולמי ויו”ר הוועד המנהל של ועדת התביעות המרכזת את התביעות לפיצויים מגרמניה.

 

יו”ר יד ושם אבנר שלו ספד לו: „משה זנבר היה איש אשכולות ומנהיג כלכלי. הוא סימל במידה רבה את היכולת של שורדי השואה , לא רק לחזור לחיים, אלא גם להיות מבין אלו שקידמו והובילו את החברה הישראלית בכל התחומים.  עומדת לו זכות עצומה כמי שעיצב את המדיניות הכלכלית של מדינת ישראל. משה זנבר ראה בהנחלת זיכרון השואה ערך חינוכי ומנהיגותי והיה מבין הניצולים הראשונים שכתבו ספר זיכרון בו חלק את סיפורו האישי בשואה עם הדור הצעיר”.

 

יו”ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה קולט אביטל, שהחליפה לפני מספר חודשים את זנבר לאחר שנה בה נקרא לעמוד בראש את המרכז לאחר פטירתו של

נח פלוג, מסרה בתגובה: „משה הקדיש את חייו הבוגרים להגנה על ניצולי השואה, הוא הקים את מרכז הארגונים של ניצולי השואה, את הקרן לרווחת ניצולי השואה וכן שורה של ארגונים ומוסדות שעסקו בהגנה על זכויות שרידי השואה ולחם להשבת הרכוש השדוד מהיהודים בעת המלחמה. הלך לעולמו אדם בעל שיעור קומה. זו אבידה גדולה לניצולי השואה ולמשפחתו. הוא היה אדם עם יושרה, הגינות והיתה בו חמלה רבה לחבריו ששרדו את השואה”.

Hétfőn, október 1-én elhunyt Mose Sanbar (kiejtve: Zánbár), Izrael egyik legismertebb közgazdásza.
A számos fontos állást betöltött szakember Kecskeméten születettSandberg Gusztáv néven.
Érettségi vizsgájáig szülőföldjén élt; 18 éves volt a német megszállás kezdetén. Szüleit és családja csaknem minden tagját elvesztette, őt magát munkaszolgálatba sorozták be. Miután egységét átadták a németeknek, Dachauba, majd egy Mühldorf-Waldlager nevű táborba került, ahol, saját beszámolója szerint, „élőhalottként” szabadult.
Tanulmányait a budapesti Közgazdasági Egyetemen kezdte meg, 1948-ban alijázott Izraelbe. Azonnal bevonult a Hágánába, az útban lévő állam hadseregébe. Latrunnál, a Függetlenségi Háború legsúlyosabb csatáiban vett részt, súlyosan megsebesült.
Leszerelése után a jeruzsálemi Héber Egyetemen folytatta közgazdasági tanulmányait, ahol 1953-ban doktorált.
Tehetségére hamar felfigyeltek: 1958-tól tanácsadói állásba került a Pénzügyminisztériumban, Lévi Eskol későbbi miniszterelnök és Pinchász Szapir pénzügyminiszterek alatt. Utóbbi „magával vitte” őt az Ipar- és Kereskedelemügyi minisztériumba, ahol a miniszter tanácsadója volt.
Pályája meredeken ívelt felfelé: 1968-ban az Iparfejlesztési Bank igazgató-helyettesévé nevezték ki, majd 1971-ben az izraeli Jegybank kormányzója lett. Mose Sanbar ekkor a szó szoros értelmében beírta magát Izrael történelmébe: aláírása ott díszelgett a 100 lírás bankjegyen, amely Herzl képével évtizedekig az Állam legtekintélyesebb, jelkép-értékű bankója volt.
Pénzügyi tevékenysége fontos állomása volt a Bank Leumi élére történt kinevezése 1988-ban: a bank-elnöki posztot 1995-ig töltötte be.
Szerteágazó közéleti tevékenysége keretében ellátta a Magyar Zsidók Világszövetsége elnöki tisztét, majd a Magyarországgal felújított diplomáciai kapcsolatok után a Magyar-Izraeli Társaság elnöke lett. 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrendet,
A Holokauszt-túlélők szervezetének a központi irodáját 1987-ben hozta létre: sokat tett a túlélők kárpótlásáért.318404263737116116no.jpg
Mose Sanbar-Sandberg z”l egyike volt az Izraelben élő magyar-zsidó jisuv legkiemelkedőbb tehetségeinek, akik személyükben járulhattak hozzá az ország formálásához. ◙